Et skjebnevalg

I årets presidentvalg står kampen mellom Obamas forsøk på å modernisere USA og Romneys ønske om å gjenskape det tradisjonelle USA.

Et skjebnevalg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USA befinner seg i et økonomisk og politisk uføre. En økonomisk vekst på under to prosent, en arbeidsledighet på over åtte prosent, et årlig underskudd på statsbudsjettet på over 1000 milliarder dollar og en offentlig gjeldsbyrde som snart er like stor som USAs samlede brutto nasjonalprodukt illustrerer tydelig alvoret i situasjonen.

At en stor del av statsutgiftene går til velferdsordninger og ikke til langsiktige investeringer øker problemet ytterligere. Men riktig ille blir det når USA i tillegg sliter med en politisk systemkrise. En stadig bitrere partipolitisk polarisering har nemlig ført til at landets kompromissavhengige politiske system ikke lenger klarer å fatte nødvendige vedtak for å møte de store utfordringene. Det var primært denne politiske stillstand i Washington som forårsaket fjorårets nedgradering av USAs kredittverdighet.

Kort fortalt er vi vitne til en amerikansk nedtur der USA risikerer å havne i samme håpløse situasjon som flere land i Europa. Klarer man ikke å snu trenden er det bare et tidsspørsmål før USA ikke lenger makter å opprettholde sin dominerende internasjonale lederrolle, med de konsekvenser dette vil ha for internasjonal stabilitet og evne til problemløsning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer