Et skoleeksempel

Jentene hvinte og rakettene smalt for David Pedersen (17)under det årlige Wang-ballet i går.

Der fikk David Karolineprisen, fordi han prioriterer skolegang og ungdomsarbeid i hjembygda framfor å dyrke stjernelivet.

- Æ e pessnervøs

Til tordnende applaus fra 700 gallakledde elever ved Wang Handelsskole, ble David utropt hun som fikk prisen det første året (1988), og som den er oppkalt etter - Karoline Krüger.

- Æ står her oppe og e' sånn passelig pessnervøs nu! hilste David sitt feststemte og ungdommelige publikum. Så tråkket han til med hitlåta «Wild at Heart», akkompagnert av et forsterket symfoniorkester under ledelse av Jens Wendelboe.

- Et vanlig liv

Uansett hvor mye det kom til å ta av etter «Idol», var David klar på én ting: Han skulle bo på Andenes og gå ferdig gymnaset.

- Hjemme i Andøy er jeg en vanlig gutt som lever et vanlig liv. Folk bryr seg ikke - de ser meg jo hver dag. Jeg har bodd der siden mora mi tørka meg i ræva, sier han nøkternt.

Eleven i klasse 2A på allmennlinja ved Andøy videregående sier at han står på for å gjøre det godt på skolen:

- Jeg vil jo ha noe å falle tilbake på. Om seks- sju år fra nå er jeg kanskje lei artistlivet, mener David.

- Ikke blitt rik

I fjor gikk han ut med flere seksere. Det har han ikke klart i andre:

- Jeg har bare femmere og firere, og det er greit nok. Det at sekserne er uteblitt, har ingenting med Idol å gjøre. Fagene er vanskeligere.

- Hva er favorittfagene?

- Jeg elsker psykologi og historie.

- Er du blitt rik som artist?

- Det er ikke lett å bli rik i Norge. Jeg er rik på erfaringer. Stipendpengene (20000 kroner) kommer veldig godt med.

Idol-kritikk

David var bare 16 år da Idol-ballen begynte å rulle i fjor vinter. Men han står med beina godt på jorda, slik han synger om i låta «Wild at Heart».

- Hvordan har du opplevd det at jentene stimler rundt deg?

- Generelt sett kan du si at det blir mye mas. Men så lenge folk er høflige, går det fint.

Som på signal kommer en festkledd kvinnelig gymnasiast og spør om å få ta et MMS-bilde av seg selv og ham. David stiller opp.

- Der ser du hva jeg mener. Når de er høflige går alt greit.

- Oppfattet du under «Idol»-sendingene at du surfet videre fordi innringerne stemte på ditt pene utseende?

- Tanken har nok slått meg. Men dersom noen stemte på utseendet mitt og ikke på stemmen - ja, så blir det helt feil. Vi har andre konkurranser for den slags. Idol er en sangkonkurranse, og jeg reagerte da jeg så årets første sending. Jeg likte dårlig at den svenske dommeren ba jenta fra Os om å slanke seg.

- Hvordan var det å se «Idol» uten å være med sjøl?

- Egentlig veldig godt. Det var et vanvittig press å stå der og skulle prestere hver fredag, sier David Pedersen. En helt vanlig fyr fra Andøy.

GLAD FOR PRIS: Karoline Krüger har akkurat utropt David Pedersen som vinner av Karolineprisen fordi han beholdt beina på jorda og prioriterer skolegang. Idolet løp opp på scenen og kvitterte med å framføre hitlåta «Wild at Heart» foran 700 elleville gjester fra Wang handelsskole og gymnas.