- Et skrothus med alt jeg har hørt og sett

Pedro Carmona-Alvarez\' dannelsesreise.

(Dagbladet.no): - Jeg har aldri gått på universitetet, og har måttet lære meg ting på andre måter. Lesing og lytting har vært mitt universitet, sier Pedro Carmona-Alvarez.

Forfatteren og musikeren er kjent fra bandet Sister Sonny, for kritikerroste diktsamlinger, og for redaktøransvaret i Cappelen-antologien Signaler. Nå er han klar med både sin første soloplate og en ny bok.

Sistnevnte har fått tittelen «Hjemmelekser», og han kaller det intet mindre enn sin utdanning: En brokete samling essays, dikt, anmeldelser, artikler og tekster om litteratur, musikk, og politikk. Noen har vært publisert tidligere, mens andre er helt ferske.

Litteratur som dannelse

- Å lese boka skal være som å treffe en fyr du liker, som du kan henge med en ettermiddag, og som viser deg favorittsangene sine, sier han.

«All litteratur er dannelse», hevder han på omslaget, og han insisterer på at vi lærer noe av alt vi leser. Ikke bare om litteratur.

- Lesing handler også om å lese verden. Sgt. Pepper var ikke bare ei fin popplate, men også et knutepunkt i musikkhistorien, sier han.

Boka er full av referanser til skribenter og musikere som har inspirert ham, eller som har inspirert folk som har inspirert ham. I en av tekstene ramser han opp alle tekstlinjene og riffene Håkan Hellström har stjålet fra andre.

DOBBELTLANSERING: Pedro Carmona-Alvarez er klar med både bok og sin første soloplate. Foto: MARIE L. KLEVE
DOBBELTLANSERING: Pedro Carmona-Alvarez er klar med både bok og sin første soloplate. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

- Det forringer ikke hans verk at han er så frekk som han er. Jeg gjør litt av det samme: Denne boka er et skrothus av alt jeg har hørt og sett noensinne, sier han.

To typer lesere

- Hva har du lært av arbeidet med boka?

- Å bli en god leser, og det er viktig. Du blir aldri en bedre forfatter enn du er en leser, mener han, og refererer til forfatterkollega Umberto Eco:

- Han sa at det finnes to nivåer med lesere. Lesere på det første nivået er interessert i hvordan det går. På det andre er de interessert i hvordan historien er fortalt, og hva den krever av deg. Men for å bli en god leser på det andre nivået, må du alt ha vært en god leser på det første.

«Hjemmelekser» lanseres samtidig med plata «Ed Wood», et resultat av soloprosjektet Moonpedro and the farm street orchestra. Dobbeltutgivelsen har ingen dypere grunn enn at han tenkte det kunne gi ekstra oppmerksomhet rundt begge.

- Men plata har også noen likhetstrekk med boka. Dette er helt mine egne ting. Jeg har gjort den litt mer sølete og snublete. I Sister Sonny jobber vi mye med å konstruere musikk, men her spiller jeg sangene slik de er født, forteller han.

- Musikk er som sex

Striglede, strømlinjeformede plater har han lite til overs for.

- Jeg liker ikke lyden folk lager om dagen. Alt er helt beint, det finnes ingen dynamikk. Sure gitarer er ikke nødvendigvis så dumt, mener han.

- Kan du si hva som er viktigst for deg av litteratur og musikk?

- Nei. Når jeg virkelig er drita lei av å sitte og skrive, er det fint å gå ned i øvingslokalet med bandittene mine. Musikk er en fysisk ting, nesten som å ha sex. Men når jeg er drita lei av å være med vennene mine, er det deilig å gå hjem og skrive. LES OGSÅ: