Filmanmeldelse: «Smaken av sult»

Et smakløst måltid

«Smaken av sult» har flere av de rette ingrediensene, men når både tilberedning og dandering er feil, resulterer det hele i en lett fordøyelig og like lett forglemmelig film.

TRAILER: Mat og kjærlighet er hovedingrediensene i Christopher Boes nye film. Dessverre skuffer den på flere nivåer. Vis mer
Publisert

«Smaken av sult»

Drama / Romantikk

Regi: Christopher Boe
Skuespillere: Katrine Greis-Rosenthal, Nikolaj Coster-Waldau, Charlie Gustafsson, Nicolas Bro
Premieredato: 24. september 2021
Aldersgrense: 12 år
Orginaltittel: «Smagen af sult»

Se alle anmeldelser

Enda norsk film har hengt litt etter nabolandene, har skandinavisk film fra starten av vært i verdensklasse, og et av Nordens viktigste produksjonsselskap må sies å være Zentropa. Det er derfor en viss forventning til filmer tilknyttet selskapet, enda kvaliteten kan sprike. For eksempel huser selskapet grunnlegger Lars von Trier og Susanne Bier.

Regissør Christopher Boe er kanskje ikke Zentropas mest kjente navn, og blir tvilsomt noe husholdningsnavn med «Smaken av sult». Gode navn er tilknyttet filmen, deriblant Danmarks beste fotograf, Manuel Alberto Claro, og gode produsenter, men framfor å være estetisk og fristende gjør dette dramaet en lattermild og flau.

Dårlig skrevet

København er en matby, og har flere Michelin-restauranter enn noen annen by i Norden. Carsten (Nikolaj Coster-Waldau) er kjøkkensjef, kona hans Maggi (Katrine Greis-Rosenthal) er restauranteier. Sammen har de to barn, et stort nettverk, men det er likevel ikke nok. Det er bare én ting de lengter etter, og det er en stjerne fra den høythengende Michelin-guiden. Besettelsen blir kanskje for stor for Carsten, og det tærer på forholdet.

KJÆRLIGHET: Katrine Greis-Rosenthal og Nikolaj Coster-Waldau spiller hovedrollene i filmen. Foto: Henrik Ohsten
KJÆRLIGHET: Katrine Greis-Rosenthal og Nikolaj Coster-Waldau spiller hovedrollene i filmen. Foto: Henrik Ohsten Vis mer

Kreative utøvere som velger kunsten framfor familien, er ikke nytt. Og neglisjerte ektefeller som velger seg noe på si, har vi også sett før. Det som derimot er finurlig med «Smaken av sult», er strukturen denne fortellingen blir fortalt gjennom. Filmen er delt opp i ulike tilbakeblikk, gitt navn etter smakssansene, samtidig som det er en hovedhistorie som følges hele veien.

Ideen er god nok, men dessverre ikke godt nok gjennomført. Filmens manus er rett og slett for dårlig skrevet. Rollefigurene blir ikke utviklet tilstrekkelig, og tilbakeblikkene er spredt utover en for lang tidsperiode til at man får en følelse av tettsittende kronologi.

Grell estetikk

Det overrasker at det er Manuel Alberto Claro («Melancholia», «Håp») som har skutt filmen. Fotografens umiskjennelige stil er til dels til stede, men likevel mangler Claros evne til å fange blikk og emosjoner. Her ser det heller ut til at han unngår alt som svir og bare fokuserer på myke, lett fordøyelige bilder. Innlemmet i bildene er en horribel fargebruk, som på sitt beste er utdatert. Overraskende er det også at til å være en film om mat, får man forbausende lite innblikk i maten som lages.

Claro har riktignok en vanskelig jobb, for produksjonsdesignet er så gjennomført stygt at det skal vanskelig gjøres å fange et gullkorn under denne innspillingen.

Skuespillerne gir ham heller ikke stort å jobbe med. Katrine Greis-Rosenthal har noen fine blikk, men sliter med å markere seg i en lite utviklet rolle, mens Nikolaj Coster-Waldau, kjent fra «Hodejegerne» og «Game of Thrones», blir vel barsk i rollen som Carsten. Regissøren skal ha for at barna i filmen er velfungerende i respektive roller, men resten faller litt i skyggen av strukturen, som filmen dyrker til en så stor grad at det går på kompromiss med filmens kvalitet.

Christopher Boe har kanskje ikke regissert en film som blir husket i Skandinavisk filmhistorie, men «Smaken av sult» er et tydelig forsøk på å uttrykke noe eget, og å formidle noe nytt. Dessverre feiler han totalt, men av feil kan man lære, og dem er det nok av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer