Et smil verdt 225 mill.

Vendela Kirsebom Thommessen (33) er den eneste med norsk blod blant Europas hundre rikeste showbizere. Ifølge det britiske bladet EuroBusiness har hun tjent 225 millioner kroner på sin modellkarriere.

Det plasserer henne som nummer 97 i rankingen over de hundre best betalte europeiske artister.

At Vendela Kirsebom Thommessen framstilles som svensk i oversikten, er nok helt korrekt, men hun har altså norsk mor, norsk mormor - med hytte ved Brekkestø på Sørlandet - og hun er gift med norske Olaf Thommessen. Paret bor i New York sammen med sine barn Julie (2 1/2) og Hannah (1/2).

Barnefødslene har på ingen måte redusert Vendelas markedsverdi som modell. Hun har blant annet hatt en stor reportasje i Vogue med råd og tips til gravide, og selv høygravid var hun modell for kjente motekjeder:

- Det er plutselig litt in å være gravid. Det er kult å være mamma. Det er ingenting man trenger å gjemme bort lenger, sa hun til Dagbladet tidligere i år.

Filmforsøk

Vendela Kirsebom ble oppdaget som 13-åring av den legendariske modellmamma Eileen Ford på en restaurant i Stockholm. Fire år seinere var hun i gang med karrieren, som tok av for alvor da hun i 1993 ble covergirl i den, også legendariske, årlige badedraktutgaven til det amerikanske tidsskriftet Sports Illustrated .

Som modell er hun likevel mest kjent for sine oppdrag for kosmetikkgigantene Elizabeth Arden og Almay .

Og som modeller flest har Vendela også forsøkt seg som filmstjerne, uten all verdens suksess: Rollen som kona til Arnold Schwarzenegger i «Batman & Robin» (1997), ble nesten kuttet vekk i klipperommet, og hennes opptreden som brudekjolemodell i «Foreldrefellen» (1998) vekket heller ikke stor oppmerksomhet.

Idealist

Det samme kan det sikkert være for Vendela, som stadig henviser til sin jobb som UNICEF-ambassadør som det som betyr mest for henne. I sju år har hun reist verden rundt i FNs tjeneste for å skaffe oppmerksomhet og støtte til prosjekter for barn.

Den jobben blir hun ikke rik på, men EuroBusiness har beregnet årsinntekten hennes til 21 millioner kroner - og det skulle vel holde. Claudia Schiffer er for øvrig Europas rikeste modell, hun tjener nesten 90 millioner i året.

RIK OG BERØMT: Vendela Kirsebom Thommessen har ifølge et britisk magasin tjent 225 millioner kroner på modellkarrieren.