Et snakkende hode

David Byrne er mest kjent som Talking Heads sjef. Men om solokarrieren ikke er like suksessfull, så er den i hvert fall mangfoldig.

David Byrne er multimedia. World musikk, filmskaper og performance kunst, Byrne har vært innom det meste.

Kunstskolepunk

Men for folk flest er David Byrne lederen av Talking Heads, kunstskolepunkerne som tilfredsstilte kritikerne samtidig med at de herjet hitlistene. Debuten «Talking Heads \'77» oste av nervøs energi blandet med minimalisme.

Ved bruddet 12 år senere hadde David Byrne, Tina Weymouth og Chris Frantz vært innom funk, gitarpop og musikkens fire verdenshjørner.

Men mellom slagene med Talking Heads gjorde David Byrne er rekke soloprosjekter. Heads\' samarbeid med Brian Eno på slutten av 70-tallet resulterte i et Byrne og Eno-album. «My life in the Bush of Ghosts» fra 1981 er en salig blanding av elektronisk musikk, tredje verden-rytmer og hypnotisk vokal.

Samme år utforsket Byrne teaterets verden da han komponerte «The Complete Score From the Broadway Production of \'The Catherine Wheel».

Sanne historier

Til filmen gikk Byrne i 1986 da han skrev, regisserte og spilte i «True Stories». Filmen er bygget opp rundt sensasjonsoppslagene i tabloidavisene. Han skrev også store deler av filmmusikken.

Kun solo

1988 markerte en ny tid for Byrne. Talkin Heads gav ut sitt siste studioalbum «Naked» og han kunne satse fullt på solokarrieren. Samme år havnet en Oscar på peishylla for hans arbeid med musikken til «Den siste keiser». Han startet plateselskapet Luaka Bop for å gi amerikanere world music.

Etter det har han vært innom latinske rytmer med «Rei Momo», gått tilbake til en mer klassisk rockformel med «Uh-Oh» og «David Byrne». «Feelings» fra 1997 er et samarbeid med Devo og Morcheeba.

Innovatør

Tidligere i år returnerte Byrne med albumet «Look Into The Eyeball». I kveld stiller Byrne Rockefeller i Oslo, og hvis Byrnes Los Angeles-konsert fra 4. juni er en pekepinn, kan du vente deg innovatør som lever et dobbeltliv skiftende mellom solokarrieren og Talking Heads.

- David Byrne går ikke for kompromiss. Han spiller like mange Talking Heads-låter som fra hans egen karriere, og krever at fansen skal se ting slik han gjør. Resultatet er et følelsesladet lydbilde som demonstrerer innovatøren Byrne, skriver LA Times.