Anmeldelse: «Kongonotatene»

Et snirklete selvportrett av en norsk forfatter som kanskje var i Kongo, og kanskje ikke

En ikke helt vellykket reise til mørkets hjerte.

KONGO: Tjostolv Moland og Joshua French handler om en forfatter som tar på seg et oppdrag fra en spillefilmprodusent og reiser til Kongo for å skrive et manus om de to dødsdømte norske fangene Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: NTB scanpix / Stringer
KONGO: Tjostolv Moland og Joshua French handler om en forfatter som tar på seg et oppdrag fra en spillefilmprodusent og reiser til Kongo for å skrive et manus om de to dødsdømte norske fangene Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: NTB scanpix / Stringer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som opptakt til høstens film «Mordene i Kongo», basert på boka av Morten Strøksnes, kommer filmens manusforfatter Nikolaj Frobenius med romanen «Kongonotatene».

Historien om Joshua French, Tjostolv Moland og drapet på sjåføren Abedi Kasongo er fortalt før, men dette er første gang den presenteres i romanform. Hva kan fiksjonen tilføre, spør Frobenius i teksten.

Frobenius’ forfatterskap har kretset rundt overskridelse og vold, og i så måte er han på hjemmebane. Prosjektet er en overskridelse av dokumentarformen til Strøksnes’ bestselger, uten at «Kongonotatene» framstår som særlig provoserende.

Filmmanus om Kongo

Romanen handler om en ung forfatter, en slags rufsete Ari Behn, som drar til Kongo for å skrive filmmanus om drapssaken i jungelen. Vel framme konfronteres han av tvil og skrivesperre. Hva er sannhet, undrer forfatteren, og hva er fiksjon?

«Som om jeg – uten å vite det – ville forestille meg at jeg skrev en sannhet utkledd som løgn, mens jeg i virkeligheten skrev en serie av løgner forkledd som sannhet.»

Det er, for å si det med Facebook, komplisert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer