Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Olje og gass:

Et spinnvilt veddemål med folkets penger og klodens klima

Drømmen om et evigvarende oljeeventyr lever i beste velgående hos Norsk olje og gass.

Optimist: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Norsk olje og gass / Killian Munch
Optimist: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Norsk olje og gass / Killian Munch Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor mye mer olje kan vi pumpe opp og forbrenne før vi har forspilt sjansen til å nå Paris-avtalens mål om en temperaturstigning på bare 1,5 grader?

Ikke mye. Så lite at vi trolig ikke kommer til å nå det. Neste skanse er to grader. Også der kjemper vi mot klokka. De katastrofale følgene av global oppvarming, tiltar for hvert desimal.

Det vet også landets mektigste oljelobbyist, bransjeforeningen Norsk olje og gass. Da Karl Eirik Schjøtt-Pedersen gikk på scenen under årskonferansen i dag, var det med et budskap om at vi ikke kan utvinne all oljen vi har funnet. Gjør vi det, ødelegger vi planeten for godt.

Likevel var budskapet lystig. Med omstilling, teknologisk utvikling, og kompetanseheving, kan eventyret vare og vare. Ikke i samme omfang som nå, men likefullt som en lønnsom og kraftfull næring for Norge. I Schjøtt-Pedersens verden vil norsk olje og gass være en viktig del av den globale energimiksen til evig tid.

For den nære framtida har Scjøtt-Pedersen rett. Det blir ingen brå avvikling, stengte kraner og masseledighet på en stund. Det er det heller ingen som tar til orde for.

Men historien som fortelles om hvordan og hvorfor det skal gå i femti år til, tar ikke stor høyde for risikoen.

Snarere tvert imot: Det er et gigantisk veddemål.

Ikke bare ber næringa oss om å stole på at vår olje og gass vil være konkurransedyktig i møte med tilsvarende produkter fra Midtøsten eller skifer, men også at den kan slå den rivende teknologiske utviklingen i fornybar sektor. Sol og vind erobrer markedsandeler raskere enn noen hadde trodd, til en stadig lavere pris.

Teknologioptimismen er riktignok høy i oljebransjen, men det er ikke fornybar sektor de tror på. Det som skal redde klodens klima og bransjens lønnsomhet er fangst og lagring av utslipp (CCS) og foreløpig ikke-eksisterende teknologi som skal vri verdens utslipp til å bli negative. CCS kan gjøre en stor forskjell, blant annet for punktutslipp i industrien, og den bør satses på. Men vi vet ikke om det vil være nok.

Vi bør tenke oss svært nøye om før vi tillater dem å ta med penga vår til veddeløpsbanen. Hvis vi gjør det, er det nemlig ingen vei tilbake. Ved å fortsette leting og åpning av nye felter, låser vi oss til investeringer, som i sin natur og lange horisont, gjør dem mye mer risikofylt enn de liker å fortelle oss.

Bommer vi, er vi ferdig. Den sjette masseutryddelsen av arter er i full gang. Vi får bare en sjanse til å lykkes.

Heldigvis er det realøkonomiske perspektivet er i ferd med å treffe verdens finansmarkeder og politikere med full kraft. Det handler ikke lenger bare om vern og klimahensyn, men også pengene vi står i fare for å tape dersom 1) det fossile utkonkurreres, og 2) dersom klimaendringene overstiger målene vi har satt oss. Begge deler kan koste oss milliarder av kroner.

Det er også derfor oljefondet vil selge seg ut av olje. Argumentet er risikospredning, ikke klima. Med det henger sammen. Risiko følger av klima.

I Norsk olje og gass kjemper de imot. Forståelig nok. For dem handler det om tusenvis av arbeidsplasser og enorme investeringer. Men dersom næringa risikerer å bli ulønnsom på sikt, snakker vi om en svindyr sysselsettingspolitikk uten gevinst. Det er verken bra for investeringskraften i framtida, eller arbeidsplassene til folk i næringa.

Tiden er overmoden for at denne samtalen tas - også i oljenæringa. Dersom bransjen skal spille en rolle i åra som kommer, er vi nødt til å sette oss ned og ha en rolig og rasjonell samtale om det mens vi enda kan. Se på det slik: Nå er vi på vei opp til Holmenkollen for å se femmila. Det er ikke for sent å legge gode planer. Snart er vi imidlertid på vei hjem. I et slikt kaos er det vanskeligere å ha kontroll - over både følelser, penger og klodens bærekraft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!