KOMMENTARER

Et splittet land står sammen

I 18 av 34 valgkretser i Øst-Ukraina vil ikke velgerne kunne stemme i morgendagens presidentvalg.

OPPRØR FORAN UNDERGANGEN: Pro-russiske demonstranter i Donetsk har kopiert Maidanplassen i Kiev. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
OPPRØR FORAN UNDERGANGEN: Pro-russiske demonstranter i Donetsk har kopiert Maidanplassen i Kiev. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

KIEV (Dagbladet): Separatistene i øst tillater ikke folk å stemme i de byene der de har tatt kontroll. For det første arrangeres ikke valget i byene der de har kontroll. For det andre legger de press på folk for ikke å stemme, de ødelegger stemmesedler, og de banker opp valgfunksjonærer. Opprørsfylkene Donetsk og Lugansk fikk i går dessuten et nytt navn. Novajarossia - Nyerussland - er navnet på barnet, det samme navnet som Russlands presidet Vladimir Putin har kalt de områdene utenfor Russlands grenser der det bor russere og snakkes russisk. Opprørsledere fra de to opprørsfylkene møttes i Donetsk idag og gjennomførte dåpen, ifølge Novosti Donbassa. Dermed kan det tenkes at undertegedes «presseakkreditering» fra det som i forrige uke var «Folkerepublikken Donetsk» allerede er ugyldig.

MEN LUFTA ER i ferd med å gå ut av opprørsballongen i øst. Det blir stadig mer klart at opprøret mister legitimitet, etter folkeavstemningen som de arrangerte for to uker siden, der opprørerne påstår at 90 prosent av velgerne stemte ja til uavhengighet. Støtten fra mannen de trodde var opprørets ideologiske pappa, den russiske presidenten Vladimir Putin, er ikke slik opprørerne så for seg. For det første ba han opprørerne utsette sin folkeavstemning. For det andre forteller rapporter at de russiske styrkene som har vært oppmarsjert ved Ukrainas øst-grense nå sakte trekker seg tilbake. For det tredje sa Putin tidligere idag at han vil anse morgendagens ukrainske valg som legitimt. Alt dette er elendige nyheter for de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer