OPPRØR FORAN UNDERGANGEN: Pro-russiske demonstranter i Donetsk har kopiert Maidanplassen i Kiev. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
OPPRØR FORAN UNDERGANGEN: Pro-russiske demonstranter i Donetsk har kopiert Maidanplassen i Kiev. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Et splittet land står sammen

I 18 av 34 valgkretser i Øst-Ukraina vil ikke velgerne kunne stemme i morgendagens presidentvalg.

Kommentar

KIEV (Dagbladet): Separatistene i øst tillater ikke folk å stemme i de byene der de har tatt kontroll. For det første arrangeres ikke valget i byene der de har kontroll. For det andre legger de press på folk for ikke å stemme, de ødelegger stemmesedler, og de banker opp valgfunksjonærer. Opprørsfylkene Donetsk og Lugansk fikk i går dessuten et nytt navn. Novajarossia - Nyerussland - er navnet på barnet, det samme navnet som Russlands presidet Vladimir Putin har kalt de områdene utenfor Russlands grenser der det bor russere og snakkes russisk. Opprørsledere fra de to opprørsfylkene møttes i Donetsk idag og gjennomførte dåpen, ifølge Novosti Donbassa. Dermed kan det tenkes at undertegedes «presseakkreditering» fra det som i forrige uke var «Folkerepublikken Donetsk» allerede er ugyldig.

MEN LUFTA ER i ferd med å gå ut av opprørsballongen i øst. Det blir stadig mer klart at opprøret mister legitimitet, etter folkeavstemningen som de arrangerte for to uker siden, der opprørerne påstår at 90 prosent av velgerne stemte ja til uavhengighet. Støtten fra mannen de trodde var opprørets ideologiske pappa, den russiske presidenten Vladimir Putin, er ikke slik opprørerne så for seg. For det første ba han opprørerne utsette sin folkeavstemning. For det andre forteller rapporter at de russiske styrkene som har vært oppmarsjert ved Ukrainas øst-grense nå sakte trekker seg tilbake. For det tredje sa Putin tidligere idag at han vil anse morgendagens ukrainske valg som legitimt. Alt dette er elendige nyheter for de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina.

MEN DET STØRSTE nederlaget for opprørerne er at Ukrainas rikeste mann, Rinat Akhmetov, denne uka åpent gikk ut og tok avstand fra de væpnede mennene som har tatt kontroll over store deler av Donetsk og Lugansk. Tidligere i uka beskrev Akhmetov opprrerne som «banditter og ranere», uttrykk som ikke er så langt unna det de nye makthaverne i Kiev bruker. For sett fra Kiev er de pro-russiske separatistene, som i utgangspunktet ville bli en del av Russland, «terrorister». Akhmetov er en tidligere nær alliert med den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj, og en mann som gjennom sine penger kontrollerer det meste i Øst-Ukraina. Mange politiske analytikere mener at det væpnede pro-russiske opprøret som startet i april ikke kunne skje uten tillatelse fra nettopp Akhmetov. At Akhmetov nå tar så tydelig avstand fra opprøret kan bare bety at han vurderer det sånn at det er dømt til å tape. Akhmetov, som skal være verdt 11 milliarder dollar, posisjonerer seg slik at han ikke taper penger, er resonnementet. Han vurderer det sånn at han i framtida må han samarbeide med Kiev. En annen ting er at Akhmetov har rett i sin beskrivelse av opprøret i øst, for opprørerne var aldri veldig disiplinerte, og de politiske nederlagene de stadig må svelge gjør dem stadig mer desperate.

MEN SAMTIDIG er noe merkelig i ferd med å skje i det splittede og konfliktfylte landet Ukraina. Den store favoritten til å vinne morgendagens valg, Petro Porosjenko, sa til Dagbladet i går, etter møtet med utenriksminister Børge Brende, at Ukraina har blitt mer forent enn tidligere. Den russiske annekteringen av Krim, og det ukrainske myndigheter beskriver som den både fysiske og moralske støtten til opprøret i øst, har samlet Ukraina på en måte som tidligere ikke var tilfellet.

- Russland har definitivt tapt Ukraina på grunn av den russiske aggresjonen, sa Porosjenko. Og trolig er ikke dette tom politsk reorikk. Poenge støttes av folk Dagbladet har snakket med i Odessa og i Kiev.

SÅ AV ALLE DE UKRAINSKE paradoksene er kanskje dette det største. De sentrifugalkreftene som borgerkrigen i øst er uttrykk for, er samlende i det splittede landet. Og selvsagt er det en leken tanke i det ukrainske dramaet å tenka seg at til syvende og sist så kan Ukraina komme til å sende en takk til den russiske presidenten:

- Takk, Putin, for at du samlet Ukraina.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.