Et spørsmål om pris

De ser ingen grunn til å betale nærmere to hundre kroner for en ferdig innspilt CD-plate, men låner heller originaler fra kamerater og brenner egne plater til rundt ti kroner.

Alt man trenger, er en vanlig hjemme-PC med innebygd CD-brenner og en blank plate.

- Hvorfor kjøpe musikken når jeg kan få den? spør Klaus Holm (20), som selv spiller i band. Men det hindrer ham ikke fra å brenne framfor å kjøpe.

- Lommeboka skriker når jeg er i platebutikken. Dessuten er det mange mellomledd som skal ha sin del av pengene som jeg må betale for en innspilt CD. Det er distribusjons- og plateselskapene som tjener. Musikerne får jo ingenting, forklarer Holm.

Like bra lyd

Han sier han ville ha kopiert mindre hvis de opptakbare CD-ene hadde kostet mer, men mener tom-platene må bli veldig mye dyrere før hjemmebrenning ikke lønner seg.

- Det er bare et tidsspørsmål før ingen handler i platebutikken lenger, spår Klaus Holm.

Han kopierer stor sett jazz-CD-er som han låner fra venner. Sist var det Keith Jarretts «Live at Blue Note» som ble brent.

- Lydkvaliteten blir like bra som på originalen. Jeg skriver av det som står på omslaget. Bildet betyr ingenting, sier Holm.

Han tror ikke en sperre som gjør det umulig å kopiere, vil løse problemet.

- Uansett vil det alltid være noen som klarer å bryte kodene, mener Holm.

Kjempesalg

- Salget av opptakbare CD-er eksploderte over natta for et år siden. I dag er det enormt, sier markedssekretær Geir Hoff hos Clas Ohlson.

Før var CD-ene hyllevare. Nå finner man platene i økonomipakninger stablet på gulvet.

- Vi selger opptil 10000 uinnspilte plater i måneden. Unge mennesker utgjør en stor del av kundegruppa. Mange bruker platene til å brenne musikk, forteller Hoff.

Han benekter at Clas Ohlson er blitt en konkurrent til platebutikkene, men frykter en avgift på digitale lagringsmedier.