Klimapolitikk:

Et spørsmål om vår sivilisasjons overlevelse

Av og til framstår politikken nesten som et teater. Partier som stemmer sammen i de fleste store saker, tar fram lupen for å finne forskjellene mellom hverandre, og blåser dem opp i media.

PÅ VEI MOT ET STUP: da er det urovekkende at våre største partier lover «stø kurs». Det vi trenger, er en kursendring, skriver Hansson. <br>Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
PÅ VEI MOT ET STUP: da er det urovekkende at våre største partier lover «stø kurs». Det vi trenger, er en kursendring, skriver Hansson.
Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Denne valgkampen vil Høyre angripe arbeiderpartiet for å heve skattene med 15 milliarder i skatteøkning, litt over en prosent av statsbudsjettet. Arbeiderpartiet vil på sin side angripe Høyre for sine 20 milliarder i skattelette, litt under 1,5 prosent av statsbudsjettet. Og de vil kanskje krangle om formuesskatten, litt over 1 prosent av statsbudsjettet. Er det opp til disse partiene, er det dette høstens valg skal handle om. Dessverre, fordi Norge har langt større utfordringer, som ingen av dem tør å adressere.

Klimaet er i dramatisk forandring, og det er menneskeskapt. Konsekvensene ser vi allerede i form av hetebølger, ekstremvær, tørke og sviktende avlinger. Verdens dyreliv en sjette masseutryddelse hvor reduksjonen av dyr på jorda er multiplisert 100 ganger siden 1900-tallet. Global oppvarming har blitt kalt «den store multiplikatoren». Alle problemer som fyller mediebildet i dag, vil bli mye større på en varmere klode.

Rasmus Hansson. Foto : Hans Arne Vedlog
Rasmus Hansson. Foto : Hans Arne Vedlog Vis mer

Det er ikke et hvilket som helst miljøproblem, det er et spørsmål om vår sivilisasjons overlevelse. Naturkatastrofene blir flere, havene blir surere, avlingene svekkes, naturen – livsgrunnlaget vårt, dør. Dette, og tusenvis av andre skremmende effekter av forurensing og overforbruk, er det vi styrer mot i dag. Det betyr å påføre våre barn og barnebarn enorme kostnader.

Når vi er på vei mot et stup, er det urovekkende at våre største partier lover «stø kurs». Det vi trenger, er en kursendring. Det betyr ikke å produsere olje litt renere, utrydde arter litt saktere, bygge ned matjorda vår litt mer skånsomt, resirkulere litt mer av plastikken vår. Det betyr et enormt skifte i verdensøkonomien.

Heldigvis har stadig flere av verdens ledere begynt å ta dette inn over seg. Over hele kloden skjer utviklingen av fornybare løsninger i rekordfart. Verden står overfor et historisk skifte: etter hundrevis av år der menneskelig sivilisasjon har vokst og utviklet seg på bekostning av livsgrunnlaget vårt, er vi i ferd med å rive oss bort fra naturødeleggelse, fossile energikilder og forurensing. Norge kan velge hvilken rolle vi vil spille. Vil vi være ledere, og vinne i konkurransen om de nye arbeidsplassene? Eller vil vi kjempe mot med nebb og klør for å forsvare vår stadig mindre lønnsomme oljebransje?

Arbeiderpartiet, Høyre og FrP har valgt det siste. Da EU nylig valgte å forsterke sine planer for energieffektivisering og bruk av grønn energi, brukte regjeringen store krefter for å prøve å overtale dem til å redusere ambisjonene. Et grønt skifte var nemlig ikke i tråd med Norges planer. Det vil nemlig bety mindre etterspørsel etter vår olje og gass. I år investerer vi sju ganger mer i oljebransjen enn i all annen industri. Mange av feltene skal være i produksjon lenge etter at klimaforskerne forteller oss at CO₂-utslippene må være minimert. Det er et grusomt veddemål: Norge kan bare vinne på det dersom verden taper kampen mot klimaendringene.

Vi i De Grønne ønsker at Norge skal inngå et helt annet veddemål, med langt bedre odds både for Norge og kloden. En avvikling av oljebransjen, og en fundamental omlegging av norsk økonomi, er både den økonomisk og økologisk forsvarlige løsningen. Mens de etablerte partiene tror at en nedtrapping av norsk oljeutvinning betyr å slukke lyset i norske velferdsstaten, vet vi at det er å tenne et nytt lys.

Norge kan levere ny teknologi, og være et fyrtårn for resten av verden. Allerede har vi sett hvordan Oslos visjonære grønne planer inspirerer andre byer over hele verden. Det handler om mer enn teknologi, men også om hvilke mål vi styrer etter. I dag måler vi samfunnets suksess ut fra brutto nasjonalprodukt – et mål på hvor travle vi er, og hvor mye vi forbruker. I stedet bør vi styre samfunnet etter hva som gir størst mulig lykke innenfor naturens og klimaets tålegrenser. Klodens tåleevne er den eneste virkelige bunnlinja i økonomien. Den kan ikke lenger være usynlig i samfunnsregnskapet.

Heldigvis har vi i Norge et proporsjonalt representativt valgsystem, som sikrer at også små partier har en viktig stemme. Senterpartiet har i årevis bidratt til å forhindre sentralisering, med sin strategiske plassering i sentrum av politikken. SV fikk til et stort barnehageløft, blant annet ved å spille FrP og Arbeiderpartiet opp mot hverandre. Venstre og KrF har fått til mange små og store gjennomslag fra Høyre og Frp.

Dessverre har ingen av disse partienes har satt miljøet øverst på agendaen i høstens valg. De ønsker å satse på andre saker først – enten det er offentlig drift av barnehagene, kontantstøtte, mer penger til skolene eller andre saker, og prioritere miljø i andre rekke. Det er en mislykket oppskrift for god miljøpolitikk.

Verken under den blåblå eller den rødgrønne regjeringen klarte de etablerte små partiene å endre kursen. Norske klimautslipp har vært stabilt høye. Erna Solberg gikk til valg på å kutte klimagassutslippene med 7 millioner tonn innen 2020. Fasit er 99 000 tonn på fire år. Det er under to promille av målet. Konklusjonen er klar: Bare et parti som setter miljøet først, kan bruke sin politiske vekt til å endre norsk politikk i en grønnere retning.

Vi har ikke råd til fire nye år med endringsfrykt og feilinvesteringer. Miljøpartiet de Grønne er tydelig på hva som er vår tids største utfordring, hvilke løsninger som kreves og hva slags samfunn vi ønsker for framtida. Vi tar klimaforandringer og ødeleggelsen av vårt livsgrunnlag på alvor. Vi krever at vi tar vare på naturen og vårt livsgrunnlag på en bærekraftig måte. Ikke som jobb nummer to eller tre, men som jobb nummer én.

Vi strekker oss mot et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse, der vi slutter fred med naturen og tar vare på klimaet vårt. Vi vil sørge for at den ikke drukner i debatten om marginale justeringer i skattesystemet mellom partier som er like som to dråper olje.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.