LEDER

Farlige teorier:

Et sted må vi trekke en linje i sanden

Statsråder og politiske lederskikkelser skal ikke nøre oppunder hat og landssvik-konspirasjoner om meningsmotstandere.

HAR IKKE TILLIT: Justisminister Sylvi Listhaug. Her på sitt kontor med hundrevis av blomsterbuketter som hun har fått i støtte av sine tilhengere etter den siste ukes hendelser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HAR IKKE TILLIT: Justisminister Sylvi Listhaug. Her på sitt kontor med hundrevis av blomsterbuketter som hun har fått i støtte av sine tilhengere etter den siste ukes hendelser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det tok lang tid før statsministeren forsto sprengkraften i Sylvi Listhaugs spekulative løgn om Arbeiderpartiet, synker nok alvoret inn nå. I skrivende stund svaier regjeringen på kanten av stupet. Knut Arild Hareides krystallklare beskjed om at det er Solbergs ansvar å rydde opp i justisministerens polariserende og feilaktige retorikk, viser at borgerlig side risikerer å gå i oppløsning, dersom statsministeren lar Listhaug fortsette.

I dag konkluderte Hareide og KrFs landsstyre med at justisministeren ikke har deres tillit. Dersom statsministeren nå velger å sette eget regjeringsprosjekt i spill for å redde en illojal statsråd, er det hennes eget valg og ansvar – ikke KrFs.

For øyeblikket handler regjeringskrisen om det politiske spillet. Analyser og kommentarer dreier blant annet rundt KrFs vilje og evne til å felle Solberg som statsminister, om Listhaugs beslutning om å gamble med hele regjeringsprosjektet, og om Arbeiderpartiets støtte til mistillitsforslaget.

Dersom Listhaug blir kastet og regjeringen felt, er det også slik tapende part vil forsøke å skrive historien – som et maktspill. Men en slik historie bør ikke få feste seg. Regjeringskrisen er ikke forårsaket av opposisjonens drøm om å ta over styringa på et uhyre skjørt parlamentarisk grunnlag. Kaoset som kan oppstå dersom regjeringen går av, vil ikke nødvendigvis være til gagn for verken Hareide eller Jonas Gahr Støre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer