BLIR DET MUSEUM I BJØRVIKA?: Byrådet i Oslo la i dag frem sin innstilling til hvor det nye Munch-museet skal ligge. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet 50 ting
BLIR DET MUSEUM I BJØRVIKA?: Byrådet i Oslo la i dag frem sin innstilling til hvor det nye Munch-museet skal ligge. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet 50 tingVis mer

- Et steg nærmere Lambda

Byrådet i Oslo vraker de to andre alternativene.

(Dagbladet): Byrådet i Oslo kom i dag med sin innstilling til hvor Munch-museet skal ligge.

I innstillingen kommer det fram at byrådet vraker de alternative lokaliseringene for et nytt Munch-museum, og at de anbefaler bystyret å ikke gå videre med de alternative plasseringene.

Det vil si at byrådet i Oslo ikke mener at hverken plasseringen på Tøyen eller Nasjonalgalleriet på Tullinløkka er gode løsninger.

Peker på Lambda
Da er det alternativet i Bjørvika, Lambda, som står igjen.

- Vi har nå sendt vår sak over til bystyret, som er en direkte utkvittering på det bystyret ba oss om for ett år siden. Vi har kommet fram til at vi ikke vil anbefale å gå videre med de to andre alternativene, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke til Dagbladet, og legger til:  

- Hvis bystyret er enig med oss i denne saken, så vil det bety at vi ikke bruker flere av Oslo kommunes kroner på å utrede mer om disse alternativene. Nå har vi brukt et år og ti millioner kroner, og alle faglige råd er entydige.

LA FRAM INNSTILLING: Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V). Foto: Heiko Junge / Scanpix
LA FRAM INNSTILLING: Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V). Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Byrådet viser til en alternativ utredning og en ekstern kvalitetssikring, som sier at Lambda i Bjørvika vil kunne realiseres til en lavere kostnad, og på kortere tid, enn det både Tøyen og Nasjonalgalleriet kan.

Ber om hjelp fra Tajik
Selv om byrådet nå vraker de to alternative løsningene, skal saken likevel opp i bystyret. For at saken skal bli vedtatt i bystyret må et av vipperpartiene - FrP, Miljøpartiet De Grønne, Rødt, Sv eller Ap skifte mening om museets plassering.

- Jeg tror og jeg håper at bystyret vil være enige når vi nå legger disse opplysningene fram for bystyret. Det skylder vi Munch, sier Bjercke.
 
I morgen skal byrådet oversende en søknad til kulturdepartementet, der de ber om økonomisk støtte til å realisere et nytt Munch-museum.

- Byrådets innstilling er steg en, og i morgen tar vi steg to, der vi overleverer søknadene om støtte til kulturdepartementet. Jeg har tro på at vi i 2013 tar en endelig beslutning. Vi må ta stegene raskt framover, sier Bjercke.

- En trist dag for byen Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), er ikke fornøyd med dagens innstilling.

- De sløser bare bort tid. Nå har de brukt et halv år ekstra på å komme med denne innstillingen, som ikke inneholder noe nytt. Dette kunne tatt et kvarter å skrive, og det har de brukt siden september på å formulere, sier hun, og legger til:

- Dette er en trist dag for byen, og en trist dag for Munch. Dette er dårlig forvaltning av Munchs arv.

RASER: Varaordfører Libe Rieber-Mohn mener at byrådet ikke har gjort jobben sin. - De sløser bort tida, sier hun. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
RASER: Varaordfører Libe Rieber-Mohn mener at byrådet ikke har gjort jobben sin. - De sløser bort tida, sier hun. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Hun mener at byrådet nå bidrar til at prosessen om Munch-museet nå kommer til å ta enda lengre tid.

- Lambda er det eneste alternativet bystyret faktisk har stemt ned, det gjorde de så sent som i desember 2011. Byrådet later som om Lambda fortsatt er aktuelt. Denne handlingsmåten til byrådet i dag bidrar faktisk til at Oslo ikke får ett nytt museum, sier hun.

- Hjelper oss ikke videre
Marianne Bogen, representant for SV i Oslos bystyre, er heller ikke fornøyd med byrådets innsats.

- Slik denne byrådssaken er lagt fram for oss, så hjelper den oss ikke videre. Den avviser alle de alternativene bystyrets flertall ba om å få utredet, og går tilbake til bystyrets utgangspunkt. Jeg undrer meg litt over hvorfor det har tatt ett år for byrådet å legge fram denne innstillingen, for dette tilfører ingenting nytt, sier hun.

Hun mener at byrådet ikke har tatt skikkelig stilling til alternativene på Tøyen, som SV er for.

- Det som er bra med denne saken er at saken nå kommer opp på bordet igjen. Det gjør sitt til at vi alle må ta ansvar, og bidra til at vi finner en løsning. Det andre som er bra i den saken er også at byrådet går i dialog med staten, og søker støtte hos dem, sier hun.

ALTERNATIV: Byrådet går i mot å bygge ut Munch-museet på Tøyen. Foto: Morten Holm / Scanpix
ALTERNATIV: Byrådet går i mot å bygge ut Munch-museet på Tøyen. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Lambda er det beste alternativet
Øystein Sundelin, leder for kulturkomitéen i Oslos bystyre, er positiv til at byrådet går inn for Lambda.

- Den eneste måten jeg leser dette på er at Lambda framstår som det beste alternativet. Hadde jeg bestilt utredninger og fått et klart svar på det, så hadde jeg stukket en finger i jorden og tenkt meg om. Jeg håper ikke at det er blitt så mye prestisje i denne saken nå, at vi ikke kan behandle dette på en god måte, sier han.

Sundelin tror at en løsning på Munch-museets plassering kommer i løpet av året.

-Jeg er absolutt positiv til at dette skal gå i nær framtid, dette er et steg nærmere «Lambda». Men det avhenger av at ett eller flere partier i bystyret skifter retning, sier han.