Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Et sterkere demokrati

En seier for alle som ønsker en åpen folkekirke.

VALGVINNER: Sturla Stålsett og Åpen folkekirke har gjort et så godt kirkevalg at neste kirkemøte vil gå inn for likekjønnet vigsel.
VALGVINNER: Sturla Stålsett og Åpen folkekirke har gjort et så godt kirkevalg at neste kirkemøte vil gå inn for likekjønnet vigsel. Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da det endelige resultatet fra kirkevalget ble klart i går, ble også den store saken på neste års kirkemøte avgjort: Et flertall av representantene kommer til å si ja til likekjønnet vigsel i Den norske kirke. Det er en ubetinget seier for alle som ønsker en åpen folkekirke med like rettigheter for alle medlemmene. Vi gratulerer Sturla Stålsett og Åpen folkekirke med å ha vunnet fram i en kamp som for mange kristne homofile dreier seg om retten til å bli anerkjent for den de er.

Som kjent sa kirkemøtet nei med knappest mulig flertall forrige gang spørsmålet var oppe. Det førte til at mange liberale meldte seg ut av kirka, men også til at Åpen Folkekirke for første gang tok initiativ til å innføre lister i valget, slik at medlemmene i årets valg sto overfor klare alternativer. Valgdeltakelsen på 16,7 prosent er ikke høy i seg selv, men en enorm økning fra forrige valg, da bare 10,5 prosent av kirkas medlemmer brukte stemmeretten.

Det kirkelige demokrati har likevel stort forbedringspotensial. Hemmelig valg bør være en selvfølge, men denne gang hadde listene ulik farge, lå på bord uten forheng og mange steder har de frivillige funksjonærene drevet utilbørlig kampanje mot Åpen folkekirke. Vi forventer at dette tas tak i.

Hemmelig valg på kirkemøtet gjør at det er opp til representantene selv om de vil fortelle hva de har stemt, uten at medlemmene får vite det. Det er dessuten uheldig at fire av bispedømmerådene også har indirekte valg fra menighetsrådene, i tillegg til direktevalget. Dette er viktige tema å følge opp for å få et sterkere demokrati i kirka.

Vårt Land-redaktør Helge Simonnes har på sin side svart på utfordringene om elendig gjennomføring av kirkevalget på underlig vis: Han mener forventningene er for høye - og spør om kirkevalget bør skilles fra kommunevalget. Før valget stilte han også spørsmål ved om det bør være nok å være døpt medlem av Den norske kirke for å ha stemmerett, og om kirka bør innføre medlemsavgift. Liknende spørsmål stilles også av andre konservative som virker å synes at det er plagsomt at demokratiet blir for sterkt.

Vi vil på det sterkeste advare mot en slik holdning. Stortingsvedtaket som i 2008 endret forholdet mellom stat og kirke hadde en klar forutsetning om et sterkere demokrati i kirka. Den utviklingen bør applauderes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!