KOMMENTARER

EU-toppmøtet:

Et sterkere EU i krise

EU i corona-krise klarte å samle seg og tok to steg i føderal retning, skriver Einar Hagvaag.

VINNERE: Emmanuel Macron, som fra han ble president har ivret for et sterkere EU, er nok den som kan være mest fornøyd etter helgas EU-toppmøte. Men uten full støtte fra Angela Merkel hadde det historiske forliket aldri kommet i havn. Foto: Stephanie Lecocq / AP / NTB Scanpix
VINNERE: Emmanuel Macron, som fra han ble president har ivret for et sterkere EU, er nok den som kan være mest fornøyd etter helgas EU-toppmøte. Men uten full støtte fra Angela Merkel hadde det historiske forliket aldri kommet i havn. Foto: Stephanie Lecocq / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter fire dager og fire netter med beinharde forhandlinger, fullt av tilløp til kriser og harde utfall, vedtok de 27 stats- og regjeringssjefene i EU en historisk avtale om nytt langtidsbudsjett og en enorm krisepakke til gjenoppbygging etter corona-virusets herjinger. Avtalen innebærer to revolusjoner som vil endre EU grunnleggende.

Charles Michel, presidenten i EU-rådet, kunngjorde avtalen klokka 05:31 tirsdag morgen. Dermed er dette toppmøtet det nest lengste i historien, bare slått med en halv time av toppmøtet i Nice i desember 2000.

«En historisk dag for Europa», uttalte Frankrikes president, Emmanuel Macron. Det var ham som sammen med forbundskansler Angela Merkel i Tyskland 18. mai først la fram forslag om en omfattende krisepakke finansiert gjennom EU-budsjettet ved å ta opp gjeld i fellesskapets navn.

EU får nå et fond for gjenoppbygging på 750 milliarder euro. 390 milliarder av dette skal fordeles som støtte til de hardest rammede medlemslandene, som Italia og Spania. 360 milliarder skal lånes ut til medlemslandene etter søknad. EU-kommisjonen har bunnsolid tillit i finansmarkedene og kan oppnå gunstigere lånevilkår enn hvert enkelt land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer