Et sterkt møte med trollmannen fra Tyrkia

Dagbladet møtte Yasar Kemal i Istanbul.

TYRKISK LEGENDE: Yasar Kemal er død, 92 år gammel. Han ble født av kurdiske foreldre i Sør-Tyrkia og debuterte som forfatter i 1955 med romanen «Magre Mehmed» (norsk oversettelse 1971). På norsk er også utgitt «Tistlene brenner» (1974), «Legenden om Ararat» (1975), «Legenden om de tusen okser» (1976) og «Ensomme Salman» (1999). Foto: Fredrik Wandrup/Dagbladet
TYRKISK LEGENDE: Yasar Kemal er død, 92 år gammel. Han ble født av kurdiske foreldre i Sør-Tyrkia og debuterte som forfatter i 1955 med romanen «Magre Mehmed» (norsk oversettelse 1971). På norsk er også utgitt «Tistlene brenner» (1974), «Legenden om Ararat» (1975), «Legenden om de tusen okser» (1976) og «Ensomme Salman» (1999). Foto: Fredrik Wandrup/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2007 kom Yasar Kemal, den gangen 84 år gammel, til Lillehammer for å holde årets Bjørnson-foredrag. Bare ytterst sjelden pleide den tyrkiske dikteren å forlate sitt hjem i Istanbul. For Norge gjorde han et unntak. I den anledningen innvilget han Dagbladet et sjeldent og eksklusivt intervju i åsene ovenfor Bosporos-stredet. Intervjuet sto på trykk 29. mai 2007 med tittelen: «Yasar kemal - den fødte forteller».

ISTANBUL (Dagbladet): Yasar Kemal! Bare navnet til den tyrkiske dikteren utstråler kraft og tyngde. Forfatteren som egenhendig har skapt den moderne, tyrkiske romankunsten, tar imot Dagbladet i sitt hjem i Istanbul.

En storvokst mann, i mørk silhuett mot panoramavinduene i stua - som slipper den solfylte himmelen over Istanbul inn i rommet. Tung i overkroppen, litt ustø på sine lange bein. Som en vaklende tyr trer han inn på arenaen.

Kemal rekker fram en tung neve. Med et bredt smil ønsker han velkommen på tyrkisk. Stua i leiligheten i den asiatiske delen av Istanbul er preget av orden og oversikt. Rommet er lett møblert, hyller og vegger rommer pyntegjenstander og kunstverk samlet gjennom et langt liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.