KOMMENTARER

Rødt

Et stønn av revolusjonær lettelse

Det gikk et lettelsens stønn gjennom partiet Rødts valgvake da de opptalte forhåndsstemmene viste at partiet lå an til å få 4, 5 prosent av stemmene i dagens valg.

FORDOBLET: Partiet ser ut til mer enn å ha fordoblet sin oppslutning i forhold til for fire år siden. Foto: NTB Scanpix
FORDOBLET: Partiet ser ut til mer enn å ha fordoblet sin oppslutning i forhold til for fire år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

POKALEN (Dagbladet): Stønnet var en slags forløsning etter årevis i parlamentarisk oppoverbakke. Partileder Bjørnar Moxnes beskriver valget som et nasjonalt gjennombrudd. Han lovte å fortsette kampen mot profitt i velferden og sosial dumping. Det var valgkampsaker som druknet litt mot slutten av valgkampen i bompengestriden som ble valgkampens store sak, og som miljøpartiene og venstresida paradoksalt nok ser ut til å ha vunnet på.

For ambisjonene var kledelig beskjedne for de revolusjonære kadrene i Rødt. Da Moxnes ankom valgvaken ved Mathallen i Oslo sentrum litt over klokka sju, la han ambisjonene lavt.

- Tre prosent er et godt resultat og fire er et strålende resultat, sa Moxnes. Partiet har hatt over fem prosent på flere målinger, Moxnes var beskjeden til en rebell å være.

Og beskjedenheten var kledelig. Moxnes, en partileder med betydelig karisma og politisk tiltrekkingskraft, smilte som en politikkens poster-boy, selv om det historisk gode resultatet bare ble fanget opp på en beskjeden laptop på utestedet i Oslo sentrum. Pietismen ser fortsatt ut til å prege kongerikets revolusjonære kadre, også i gledens stund.

Partiet ser ut til mer enn å ha fordoblet sin oppslutning i forhold til for fire år siden. Og resultatet ser ut til å være 25 prosent bedre enn det Moxnes sa ville være «fantastisk».

Byene er Rødts fremste misjonsmark. Tradisjonelt får partiet en tredel av stemmene nasjonalt i hovedstaden. Resultatet i Oslo var på 8,1 prosent.

Men andre by-resultater var også gode, ikke minst i gamle industribyer som Fredrikstad og Halden, med en oppslutning på 5, 4 og 7, 8 Prosent. I Trondheim var oppslutningen på 7,7 prosent, og i Stavanger med 6, 7 prosent. Der topper den nasjonale profilen Mirmir Kristjansson Rødts liste.

Moxnes mener at Rødt nå biter seg fast i gamle industribyer rundt Oslofjorden, og ser på det som et bruhode for å erobre mer revolusjonær makt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer