Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Rødt

Et stønn av revolusjonær lettelse

Det gikk et lettelsens stønn gjennom partiet Rødts valgvake da de opptalte forhåndsstemmene viste at partiet lå an til å få 4, 5 prosent av stemmene i dagens valg.

FORDOBLET: Partiet ser ut til mer enn å ha fordoblet sin oppslutning i forhold til for fire år siden. Foto: NTB Scanpix
FORDOBLET: Partiet ser ut til mer enn å ha fordoblet sin oppslutning i forhold til for fire år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

POKALEN (Dagbladet): Stønnet var en slags forløsning etter årevis i parlamentarisk oppoverbakke. Partileder Bjørnar Moxnes beskriver valget som et nasjonalt gjennombrudd. Han lovte å fortsette kampen mot profitt i velferden og sosial dumping. Det var valgkampsaker som druknet litt mot slutten av valgkampen i bompengestriden som ble valgkampens store sak, og som miljøpartiene og venstresida paradoksalt nok ser ut til å ha vunnet på.

For ambisjonene var kledelig beskjedne for de revolusjonære kadrene i Rødt. Da Moxnes ankom valgvaken ved Mathallen i Oslo sentrum litt over klokka sju, la han ambisjonene lavt.

- Tre prosent er et godt resultat og fire er et strålende resultat, sa Moxnes. Partiet har hatt over fem prosent på flere målinger, Moxnes var beskjeden til en rebell å være.

Og beskjedenheten var kledelig. Moxnes, en partileder med betydelig karisma og politisk tiltrekkingskraft, smilte som en politikkens poster-boy, selv om det historisk gode resultatet bare ble fanget opp på en beskjeden laptop på utestedet i Oslo sentrum. Pietismen ser fortsatt ut til å prege kongerikets revolusjonære kadre, også i gledens stund.

Partiet ser ut til mer enn å ha fordoblet sin oppslutning i forhold til for fire år siden. Og resultatet ser ut til å være 25 prosent bedre enn det Moxnes sa ville være «fantastisk».

Byene er Rødts fremste misjonsmark. Tradisjonelt får partiet en tredel av stemmene nasjonalt i hovedstaden. Resultatet i Oslo var på 8,1 prosent.

Men andre by-resultater var også gode, ikke minst i gamle industribyer som Fredrikstad og Halden, med en oppslutning på 5, 4 og 7, 8 Prosent. I Trondheim var oppslutningen på 7,7 prosent, og i Stavanger med 6, 7 prosent. Der topper den nasjonale profilen Mirmir Kristjansson Rødts liste.

Moxnes mener at Rødt nå biter seg fast i gamle industribyer rundt Oslofjorden, og ser på det som et bruhode for å erobre mer revolusjonær makt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling