TALTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Veivalg i KrF:

Et stort skritt i riktig retning

Vi ga velgerne våre et klart løfte: «Med respekt for de politiske forskjellene er ikke et regjeringssamarbeid med Frp aktuelt».

Meninger

Politikk handler om prioriteringer og det handler om å ta valg. Nå står KrF ovenfor et spennende valg som kommer til å endre KrF og norsk politikk for mange år framover, uansett utfall.

Simen Bondevik.
Simen Bondevik. Vis mer

Fredag kom Knut Arild Hareide med sin anbefaling til partiet; KrF bør søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det var ærlig og modig av Hareide, og jeg håper partiet følger hans anbefaling på det ekstraordinære landsmøtet om en måned.

Jeg har lenge vært blant dem som mente at KrF skulle fortsette som et konstruktivt opposisjonsparti i sentrum i Stortinget, men jeg har endret mening.

Alle som har argumentert for å gå inn i regjering, enten den ene eller andre veien, har overbevist meg - KrF bør gå inn i regjering. Og det er det mange gode grunner til; først og fremst for å få gjennomslag for god KrF-politikk, men det er også lurt med tanke på å bygge profiler, være med i dag-til-dag-styringen av landet og det å få prioritert de sakene som virkelig betyr noe for partiet vårt.

Og det er akkurat disse sakene, de som virkelig betyr noe for KrF, som gjør at jeg mener vi nå bør søke regjeringssamarbeid med venstresiden i norsk politikk. Fordi i de sakene som er aller mest sentrale for KrF, så har vi stort sett mer til felles med venstresiden enn dagens regjering.

Eksempler på slike saker og saksområder er asyl- og innvandring, klima- og miljø, aktiv dødshjelp, ruspolitikk, søndagsfri, kontantstøtten og fattigdomsbekjempelse.

Fremskrittspartiet, som er en stor maktfaktor i dagens regjering, er på kollisjonskurs med våre tre grunnleggende verdier forvalteransvar, menneskeverd og nestekjærlighet.

Det ville dessuten vært et enormt løftebrudd å gå inn i regjering med Frp i løpet av denne stortingsperioden, fordi vi ga velgerne våre et klart løfte: «Med respekt for de politiske forskjellene er ikke et regjeringssamarbeid med Frp aktuelt».

Men dette var ikke det eneste løftet vi ga, i samme vedtak står det også at KrF har som mål å komme i regjering og vil jobbe for en regjering med tyngdepunkt i sentrum.

Frp er en del av dagens regjering, det er ikke KrF. Dagens regjering har ikke tyngdepunkt i sentrum, men godt ute på høyresiden. Dagens regjering sitter fremdeles ved makten takket være KrF - det er det på tide at vi gjør noe med.

Tillit og troverdighet er utrolig viktig for et politisk parti. Den eneste måten vi overholder våre valgløfter på er å kaste dagens regjering og heller søke regjeringsmakt med Ap og Sp. Jeg tror og håper KrF skal fortsette å være et parti som holder det vi lover, selv om meningsmålingene ikke alltid viser de beste tallene.

Min største frykt er at vi ikke hører på Hareide sin anbefaling, og at han dermed vil være ferdig som partileder om han får et landsmøte mot seg. Det tror jeg kommer til å være svært ødeleggende for partiet i lang tid framover; både det å ikke lenger ha Hareide som partileder og det å gå inn i regjering med fløypartiet Frp.

Selv om KrFs sjel ikke er hvem vi samarbeider med, så påvirkes den selvfølgelig av dette. Valget av regjeringspartner som vi skal foreta om en måned er ikke et valg mellom Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som statsminister, det er et valg mellom å sikre og fortsatt bidra til at fløypartiet Frp får mye makt og gjennomslag, eller å holde det vi lover og sikre en regjering med tyngdepunktet i sentrum av norsk politikk - jeg vet hva jeg velger.