FRA BERGEN: Audun Eckhoff blir ny direktør for Nasjonalmuseet. Han kommer fra stillingen som direktør for Bergen Kunstmuseum. Dronning Sonja fikk en grundig omvisning av Eckhoff i den omfattende Picasso-utstillingen ved museet i fjor. 
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX .
FRA BERGEN: Audun Eckhoff blir ny direktør for Nasjonalmuseet. Han kommer fra stillingen som direktør for Bergen Kunstmuseum. Dronning Sonja fikk en grundig omvisning av Eckhoff i den omfattende Picasso-utstillingen ved museet i fjor. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX .Vis mer

- Et strålende valg

Nasjonalmuseet roses for ny direktør.

(Dagbladet.no): Audun Eckhoff blir ny direktør for Nasjonalmuseet. Det bekreftet museet selv i en pressemelding i dag.

Eckhoff kommer fra stillingen som leder for Bergen Kunstmuseum, og har 14 års erfaring fra kunstmuseer. Han er utdannet magister i Kunsthistorie, og har også vært journalist i NTBs utenriksavdeling i ti år, melder NTB.

- Jeg synes det er et strålende valg! Han har solid museumsfaglig erfaring, stor tillit innenfor fagmiljøene, og er en sindig person. Han burde ha de beste forutsetninger for å gjøre det bra. Dessuten er han norsk, sier Cecilie Broch Knudsen, rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, til Dagbladet.no.

De to siste direktørene ved museet har vært henholdsvis svensk (Sune Nordgren) og dansk (Allis Helleland).

- Hvor viktig var det å få en norsk direktør denne gangen?

- Jeg tror at på dette tidspunktet er det helt avgjørende. Ikke minst i forhold til byggeprosessen han skal inn i. Han må ha kunnskap om Oslo som hovedstad også, mener Broch Knudsen.

En av de første store oppgavene til den nye direktøren, blir byggingen av et nytt museum på Vestbanen, som skal stå klart i 2016. En annen oppgave blir å skape ro på det som kan være en av Norges mest konfliktfylte arbeidsplasser.

Begge de to siste direktørene har trukket seg fra sine stillinger på grunn av konflikter med styret og de ansatte. I fjor trakk også styreleder Christian Bjelland seg fra vervet sitt, og Svein Aaser overtok i oktober.

- Hvilke forutsetninger tror du Eckhoff har for å skape ro på Nasjonalmuseet?

- Han har inngående kjennskap til hva han går til, og det er det beste kriteriet for suksess, mener Cecilie Broch Knudsen.

Eckhoff søkte også stillingen som direktør ved forrige ansettelsesrunde, men da falt valget på danske Allis Helleland.

I dagens pressemelding skriver styret ved Nasjonalmuseet at Eckhoff har et bredt nettverk, både nasjonalt og internasjonalt.

«Hans kunsthistoriske kompetanse omfatter norsk og utenlandsk kunst med et tyngdepunkt i det moderne», skriver de.

Han begynner i sin nye jobb senest 1. mai.

Nasjonalmuseet skal ha pressekonferanse med den nye direktøren senere i dag. Dagbladet.no kommer tilbake med mer.