HOLLYWOODTRENER Cornelis Elander er med sine bloggposter og med overskriftene han lager med på å øke kroppspresset, skriver kronikkforfatteren.  Foto: John T. Pedersen
HOLLYWOODTRENER Cornelis Elander er med sine bloggposter og med overskriftene han lager med på å øke kroppspresset, skriver kronikkforfatteren. Foto: John T. PedersenVis mer

Et sunt liv er ikke nødvendigvis sixpack og proteintilskudd

I blogginnlegget «enklere å anbefale folk gift enn et sunt liv», beklager selveste «Hollywoodtreneren» Cornelis Elander seg over at han får mye pepper for å anbefale et sunt liv. Men hvor sunt er livet som Elander anbefaler?

Meninger

På sin blogg har Elander blant annet listet opp 10 ting man aldri bør putte i sin kropp. Her finner man alt fra brus, potetgull, riskaker, saft og bensinstasjonsboller. Elander påpeker også at «skal du i tillegg prøve å holde en viss kroppsform» så bør du ha et totalavhold fra alkohol. Elander mener at Norge ikke har forstått nødvendigheten og viktigheten et proteinrikt kosthold, og at vi er på kanten av stupet som nasjon.

Om man blar seg videre i denne treningsbloggen kan man finne innlegg som «Slik kan absolutt alle få store sterke armer» og «kan man spise Tunfisk hver dag?» Side opp og side ned med råd som i stor grad omhandler hvordan du kan få superkroppen og sommerkroppen. Du finner også en rekke konkurranser der du kan vinne proteinpulver, et produkt bloggen kan synes å være sponset av. Det kan virke som man ikke kan ha en noenlunde brukbar kropp uten å kjøre i seg noen proteiner til dessert etter man har mumset i seg tunfisk fra boks.

Er det virkelig sunt å ha en så perfekt livsstil som Elander prediker om?

Jeg tror Elander sine råd virker mot den hensikten de utgir seg for å ha. For drikker du et glass vin i sommersola og handler med deg en pose potetgull til helga, så er du i Elander sine øyne fullstendig ute å kjøre. Det er langt opp og fram til Elander sin perfekte og optimale verden. De fleste av oss kommer aldri til å nå dit. Da gir man opp, for man har tapt før man har begynt.

Det er selvsagt et folkehelseproblem at flere og flere blir overvektige i Norge, som også Elander skriver. Men det er et like stort folkehelseproblem at flere og flere unge i Norge blir syke, både fysisk og psykisk av kroppspresset og kravet til perfeksjonisme, som også Elander bidrar sterkt til.

En undersøkelse fra 2009 viste at nærmere 50 prosent av alle jenter på 15 år selv mente at de var for tjukke, mens undersøkelser om overvekt, viste at tallet lå på rundt 20 prosent. Det vil med andre ord si at 30 prosent av alle jenter på 15 år går rundt og syns de er for tjukke, selv om de er aldeles normalvektige.

En ny amerikansk undersøkelse viste at 43 prosent av alle menn ønsket at de hadde sett annerledes og bedre ut. Megareksi er gutters nye kroppsbildeforstyrrelse. Mens anorektikeren ikke blir slank nok, blir megarektikeren aldri stor nok. I 2001 opererte man med tall som viste at 6.5 prosent av norske gutter kunne klassifiseres som megarektikere. Da dette er nærmere 15 år siden, og kroppsfokuset og kroppspresset på ungdom har nådd nye høyder, er det grunn til å tro at dette tallet nok er høyere i dag.

Elander Cornelis er med sine bloggposter og med overskriftene han lager med på å øke kroppspresset. Øke kroppsskammen. Og med det bidra til at flere dropper dusjen etter gymmen og tar på seg T-skjorte på stranda. Cornelis Elander er sikkert en fantastisk trener som gir kjendisene i Hollywood det de vil ha, men noe folkehelseekspert synes han ikke å være. For folkehelse er mer enn sixpack og store armer.

Folkehelse er større og mer helhetlig bilde enn Hollywoodtreneren maler. Derfor bør man lytte til sunn fornuft og Helsedirektoratet sine råd, enn så kjedelig, lite sexy og amerikansk det faktisk er å ha et variert kosthold og bevege seg 30 minutter om dagen.

For det å bli fanatisk fører sjelden til noe godt. En god leveregel for et sunt liv er litt av alt og alt med måte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.