DEBATT

Rusreformutvalget:

Et svik mot brukerne

Bent Høies rusutvalg fremstår utelukkende som et forsøk på å finjustere den allerede feilslåtte ruspolitikken.

IKKE REPRESENTERT: Det er en skam at brukere av illegale rusmidler ikke er representerte i utvalget helseminister Bent Høie (bildet) har utnevnt, skriver representantene for Brukerstemmene på rusfeltet. Foto: Lars Eivind Bones
IKKE REPRESENTERT: Det er en skam at brukere av illegale rusmidler ikke er representerte i utvalget helseminister Bent Høie (bildet) har utnevnt, skriver representantene for Brukerstemmene på rusfeltet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tenk deg et land der diabetikere ble stigmatisert, bøtelagt og fengslet. Der deres sykdom ble ansett som selvforskyldt, fordi de var glade i søtsaker, og enhver som spiste søtsaker ble fordømt som et uansvarlig menneske på vei til å bli diabetiker.

Det ville ikke vært rart om diabetesforbundet gikk ut i media og krevde en radikalt ny politikk. Selvfølgelig ville mennesker som koste seg med søtsaker bare på lørdager også organisere seg mot at de skulle straffes. Men så enkelt ville det neppe vært. Det ville vært stigma og fordømmelse mot begge disse gruppene. De ville møtt hat og beskyldninger om å være egoister som vil ungdommen vondt. Det ville tatt mange år å bygge opp og berede grunnen for å kunne snakke fritt om disse tingene.

I Norge har vi kanskje verdens fremste brukerorganisasjoner på rusfeltet. Skriveføre stoffavhengige har gang på gang påpekt at stoffavhengighet i all hovedsak skyldes underliggende problemer, ikke at man har kost seg med rusmidler. Blant de gatenarkomane har nesten alle vært utsatt for overgrep og omsorgssvikt i ungdommen. Brukerorganisasjonene har stått samlet og sagt at vi ikke trenger straff. Og endelig har vi fått helseministeren, regjeringen og Stortinget til å lytte til oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer