Vis mer

- Et tap for norsk presse

Det sier Per Edgar Kokkvold om Olav Verstos død.

- Dette er først og fremst et sørgelig budskap for Olav Verstos familie - for Kari og for sønnen. Men det er også et tap for norsk presse, og mest av alt for hans egen avis, konstaterer generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norges Presseforbund etter å ha mottatt nyheten om at VGs tidligere politiske redaktør er død.

Versto, opprinnelig fra Vinje og stolt av sine røtter i Vest-Telemark, ble 60. Han var fortsatt redaktør i VGs kommentatoravdeling og på ferie i Farsund da han ble funnet omkommet torsdag formiddag.

- Det er en av VGs mest betydningsfulle journalister de siste 25 år som er gått bort, sier VGs sjefredaktør Torry Pedersen, som i dag ledet en minnestund over Olav Versto i redaksjonen.

En viktig stemme Kokkvold sier Versto var en markant redaktør og kommentator.

- Norsk presse trenger stemmer med forskjellig politisk valør, og Versto startet på venstresiden, men hadde (senere) synspunkter som sto til høyre for sentrum. Derfor er det en viktig stemme som nå har forstummet, sier Kokkvold, som også vektlegger Verstos seriøsitet som samfunnsdebattant.

- Han var opptatt av viktige spørsmål og de store ting.

EN VIKTIG STEMME: Det sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund om Olav Versto. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EN VIKTIG STEMME: Det sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund om Olav Versto. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I 1995 begynte Versto og tegneren Roar Hagen å innlemme seg selv i sine faste lørdagskommentarer.

- Grepet ble åpenbart oppfattet som vellykket i VG, i og med at det er videreført av hans etterfølgere. Det ble et gjenkjennelig element for leserne, sier Per Edgar Kokkvold.

Friske oppgjør - Dette er forferdelig trist. Olav Versto var en av de mest markante politiske kommentatorene gjennom flere tiår. Han var meningssterk - og meningsglad, sier Harald Stanghelle, leder av Norsk Redaktørforening og politisk redaktør i Aftenposten.

- Han var overhodet ikke redd for konfrontasjon, og vi hadde mange friske oppgjør. Men Versto var samtidig en usedvanlig vennlig sjel, en nærmest sky telemarking, sier han.

- Og i kraft av seg selv og å skrive i VG hadde han stor betydning for debatten i dette landet, sier Stanghelle.

BETYDNINGSFULL: - En av VGs mest betydningsfulle journalister de siste 25 åra er gått bort, sier avisas sjefredaktør Torry Pedersen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BETYDNINGSFULL: - En av VGs mest betydningsfulle journalister de siste 25 åra er gått bort, sier avisas sjefredaktør Torry Pedersen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Torry Pedersen omtaler Versto som en kommentator som ikke levnet noe tvil om hva han mente.

- Man visste for eksempel godt at han var tilhenger av EU, dersom man leste hans kommentarer. Han var også konsevent mot alle totalitære ideologier, enten det var nazisme, fascisme, kommunisme eller islamisme, sier VGs sjefredaktør.

Politisk familie Før han begynte i VG i 1979, var Olav Versto kjent som en tøff, politisk utspørrer i NRK Radio, der han blant annet ledet de første politiske debattene mellom Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland.

- Men der han var tydelig i sin offentlige kommunikasjon, var han personlig en tilbakeholden, privat og beskjeden mann, sier Pedersen.

Gudleiv Forr, politisk journalist og kommentator i Dagbladet i over 40 år, sier Versto var en av våre betydelige politiske kommentatorer på 80- og 90-tallet.

OPPLYSER: Versto gjorde norske avislesere i stand til å fatte opplyste politiske valg, mener Dagbladets Gudleiv Forr. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
OPPLYSER: Versto gjorde norske avislesere i stand til å fatte opplyste politiske valg, mener Dagbladets Gudleiv Forr. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Dette ble han ved å kombinere kunnskap med en sterk forståelse av politikken. Han kom jo fra en politisk familie. Både faren og bestefaren var stortingsrepresenentanter som spilte store roller i etterkrigstida.

- Denne forståelsen tok med seg inn i journalistikken og bidro til å gjøre norske avislesere i stand til å fatte begrunnede, opplyste politiske valg, mener Forr.

MENINGSSTERK: Men Olav Versto var også meningglad, sier Harald Stanghelle, leder i Norsk redaktørforening. Foto: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet
MENINGSSTERK: Men Olav Versto var også meningglad, sier Harald Stanghelle, leder i Norsk redaktørforening. Foto: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet Vis mer