Et teknologisk tvangsekteskap

Microsofts kjøp av Nokias mobildivisjon lukter ikke lykke.

SE, SÅ GLAD: Microsofts snart avgåtte toppsjef Steve Ballmer hilser på Nokia styreformann Risto Siilasmaa i det finske selskapets hovedkvarter i Espoo i dag, under kunngjøringen av Microsfts oppkjøp av Nokias mobidivisjon. Foto: Reuters/Scanpix
SE, SÅ GLAD: Microsofts snart avgåtte toppsjef Steve Ballmer hilser på Nokia styreformann Risto Siilasmaa i det finske selskapets hovedkvarter i Espoo i dag, under kunngjøringen av Microsfts oppkjøp av Nokias mobidivisjon. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Kommentar

Noen ganger når et vennepar gifter seg, tenker man i sitt stille sinn at dette går aldri bra. Man er glad i begge, men ser at de har egenskaper hver for seg som gjør at de sammen står i fare for å dra hverandre ned.

Er det slik det blir når Microsoft og Nokias mobilvirksomhet nå blir smidd i hymens lenker? Eller er det tvert imot snakk om to litt slitne vandrere på livets landevei som sammen kan finne ny inspirasjon, suksess og lykke?

Nyheten om at Microsoft overtar Nokias devices and services-divisjon med 32000 ansatte og en rekke patenter for snaut 44 milliarder norske kroner kom temmelig brått på, men er ikke uten en viss logikk.

BEGGE SELSKAPER strever tungt med å finne sin plass i dagens konkurransesituasjon, der smarttelefoner med berøringsskjerm, nettbrett og mobil databruk meget raskt tar over for mer tradisjonell databruk og mobiltelefoni.

Som jeg skrev i en kommentar for bare et par dager siden, er det bare Nokias satsing på Microsofts Windows Phone-operativsystem som hindrer sistenevnte fra å være en ren fiasko. Nokia har faktisk stått for nær 80 prosent av salget av Windows Phone-enheter.

SMART: Nokias Communicator-serie var med å legge grunnlaget for dagens smarttelefoner. Foto: Nokia
SMART: Nokias Communicator-serie var med å legge grunnlaget for dagens smarttelefoner. Foto: Nokia Vis mer

Men noen suksess har samarbeidet ikke vært. Det er Samsung og andre produsenter av smarttelefoner og nettbrett med Googles Android-operativsystem som regjerer i den nye mobilindustrien, sammen med Apple med iPhone og iPad.

DE KATASTROFALE BOMMERTENE har vært mange. Som da Microsoft lanserte Windows Phone 8, og ferske eiere av Nokia-telefoner med Windows Phone 7 fikk vite at nei, de kunne nok ikke oppgradere til den nye versjonen. Slik kvitter man seg med kunder.

Nokia er mobiloperatøren som dummet seg grovt ut ved først å tviholde på sitt eget Symbian-operativsystem mens de smartere konkurrentene valgte å møte konkurransen fra Apple ved å samarbeide med Google om Android. Deretter satset Nokia på Windows Phone som eneste alternativ.

MICROSOFT har på sin side aldri klart i å ta en lederrolle i det sosiale og mobile nettsamfunnet. Satsingene på bærbare musikkspillere, nettbrett og mobile operativsystemer har så langt ikke vært i nærheten av å lykkes. Dagens Microsoft har ry på seg som et tungrodd, byråkratisk og lite innovasjonsvennlig miljø.

I en felles pressemelding fra de to selskapene snakkes det selvsagt om vinn-vinn, synergier og innovasjon. Men det er, når sant skal sies, litt vanskelig å se hvorfor det skal gå bedre når det tradisjonsrike Nokia-navnet nå trolig forsvinner fra mobilbutikkene, og erstattes av Microsoft-telefoner powered by Nokia.

THE MATRIX: En gang i tida var en Nokia-telefon det kuleste man kunne ha. Her Keanu Reeves som Neo i filmen «The Matrix», med en Nokia 8110.
THE MATRIX: En gang i tida var en Nokia-telefon det kuleste man kunne ha. Her Keanu Reeves som Neo i filmen «The Matrix», med en Nokia 8110. Vis mer

To gamle giganter som har mistet grepet hver for seg, blir ikke automatisk en dynamisk og innovativ suksessaktør sammen.

OPPKJØPET betyr slutten på Nokia som selvstendig aktør i mobilmarkedet. Det er litt vemodig. Tankene går til gamle favoritter som «Matrix»-telefonen 8110, brukt i filmen med samme navn, og en lang rekke andre produkter som har vært med på å drive utviklingen i mobilindustrien framover, helt opp til vår tid.

Jeg har en skuff full av gamle telefoner, og der fant jeg blant annet en 7110, oppfølgeren til Matrix-telefonen med metallic-lakk som skiftet kamelonaktig mellom kobbertoner og grønt.

Hvorfor oppfølgeren til 8110 het 7110, er bare én av mange ting man kan undres på når det gjelder beslutningsprosessene i det meget tradisjonsrike finske selskapet som ble etablert som papirprodusent i 1865, og lenge var mest kjent for sine gummistøvler.

P.S.: Microsoft kjøper ikke hele Nokia. Det var en nyhet for meg, men faktum er at flertallet av de ansatte i Nokia, 55000 av dem,  jobber i Solutions and Networks-divisjonen som lager nettverksutstyr. Denne forblir Nokia. Avdelingen Advanced Technologies, som blant annet utvikler Nokias geolokasjonstjeneste HERE, forblir også på finske hender.

FRA KOMMENTATORENS ROTESKUFF: En 7110 med «kamelon-lakk» (til venstre) og en 6210.
FRA KOMMENTATORENS ROTESKUFF: En 7110 med «kamelon-lakk» (til venstre) og en 6210. Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.