Et tempel for fotball

BERGEN (Dagbladet): Tenk deg et tempel. For fotball. På Champs Elysses under Frankrike VM. Den norske kunstneren Julie Brattberg Arntzen skal gjøre det.

For 4 år siden begynte noe underlig å skje med Julie Brattberg Arntzen. Under innledningskampene i USA-VM ble den fotballfrelste jenta fra Drillos hjemby grepet av en merkelig stemning. Og som den malerinnen hun er, kastet hun seg over paletten. Malte. Svære bilder av kjempende fotballspillere.

- Den gangen skjønte jeg ikke helt hva som skjedde med meg, forteller Julie på 30 når Dagbladet møter henne i Bergens Kunstmuseum. Der har hun den siste tiden stilt ut den særpergede utstillingen 'Messe for massene', som snart skal sendes til Paris.

- Men da Norge forsvannt fra turneringen i '94, forsvant inspirasjonen også, erindrer den billedskjønne billedkunstneren.

TO ÅR SEINERE reiste Julie på religiøs oppdagelsesferd til St.Petersburg. Der studerte hun noe så sært som ikonmaling; sånne greier med masse bladgull og religiøse personer på.

Etter hjemkomsten til Vestlandes Kunstakademi, fortsatte

hun med ikonmalingen. Men nå var det ikke Jesus og Jomfru Maria'er som kom ut av penslene. Den ambisiøse kunstneren begynte å jobbe med ikoner av fotballbaner. Eller rettere sagt selve gressmatta på fotballbanen, sett i fugleperspektiv.

- Ideen min var en kobling mellom religiøsitet og fotball. Jeg har et sterkt og engasjert forhold til begge deler. Derfor førte jeg de to verdnene sammen.

- RELIGION OG FOTBALL har noe av den samme opplevelsen i seg; man løftes. Løftes over i en annen dimensjon av opplevelse.

Men Julie er ikke opptatt av fenomenet Drillos som sådan. Det er fotballens universelle appell hun er fascinert av. Dessuten misliker hun kitsch. Det er sin personlige opplevelse som fotballfan hun forsøker å formidle gjennom prosjektet.

- Å skulle lage tradisjonelle ikoner hvor jeg bare satt inn Drillo eller Myggen isteden for hellige mennesker, ble for overtydlig for meg, oppsummerer hun.

I dag inneholder fotballkirken hennes 4-5 slike fotballbane-ikoner. Med forskjellige mønstre i gresset. Det mest spesielle ikonet har en slags blomst i midtsirkelen.

- Jeg kaller det 'Fotballhimmel', sier hun stille.

- Og for meg fungerer dette ikonet som et slags vindu til fotballens åndelige dimensjon.

Men koblingen mellom religiøse følelser og fotballfølelser stopper ikke der. Det siste året har jenta med 9 års kunstfaglig utdannelse utviklet tanken om at lage et helt rom, hvor fortballens religiøsitet er tema.

- Tanken på en fotballkirke tok virkelig av da jeg kom på Thorstvedt-ideen. Jeg så for meg et svært glassmaleri med Erik Thorstvedt som redder ballen. Nesten som en salgs frelser.

SLIK FOTBALLKIRKEN ER tenkt oppe i Julies hode, skal bildet av den tidligere landslagskjempen henger innerst i rommet. Nesten som en altertavle.

- Thorstvedt er en spennende skikkelse. Han er den sterke og trygge. Men han er også den vakre. Dessuten har han nesten noe overmenneskelig ved seg. Han er helten over alle helter. Ja, jeg tror det er riktig å si at Erik Thorstvedt fungerer som et ikon. Et fortettet symbol på hele den norske fotballsuksessen. Jeg har kalt bildet noe så enkelt som 'Thorstvedt redder'.

NYTT PERSPEKTIV: Fottballbane sett fra himmelen.