Et tilnærmet perfekt golfspill

«Tiger Woods» på Wii setter en ny standard.

GREIT, JEG innrømmer det først som sist: Jeg er ingen stor golfer. Joda, jeg har endel runder på driving rangen, men et green card må jeg nok se langt etter.

Likevel er det noe ved «Tiger Woods 10» på Wii som gjør at jeg virkelig får mersmak av denne idretten.

Det kan bare sies med en gang at dersom du eier både en PS3/360 og en Wii, så gjør du deg en stor bjørnetjeneste ved å ikke gå for Wii-versjonen.

Ikke bare er kontrollsystemet uendelig mange ganger bedre, men spillet har også flere golfbaner og minispill enn sine HD-brødre. Grafikk som er bedre er det eneste du går glipp av, og det er helt levbart.

MED DEN MEDFØLGENDE Wii MotionPlus-tillegsdelen er dette bortimot så nærme du vil komme en full golf-simulator uten å måtte betale titusenvis av kroner.

Hver minste lille rotasjon og dytt med Wii-kontrolleren føres umiddelbart til skjermen, og det er nesten skrekkelig hvor realistisk ballen flyr mot høyre når jeg slår - akkurat slik den har en tendens til å gjøre når jeg slår i virkeligheten.

Dette føles rett og slett som golf, og endelig får vi det Nintendo lovte oss tilbake i 2005: En kontroller som er såpass følsom at alt du gjør øyeblikkelig gjøres om til en bevegelse i spillet.

DET ER SLUTT på at du manuelt må stille inn hvor mye skru på ballen du vil ha eller å bruke kraftmåleren til å gjette deg til hvor langt ballen vil gå.

Her bare velger du retning og klemmer til, med skru og styrke bestemt på hvor hardt du tar i og hvordan du holder kontrolleren.

Du kan også bare glemme å sitte i sofaen som en bums dersom du ikke skrur på diverse hjelpemidler (mer om det senere), for spillet gjør seg best og er enklere når du drar av en sving med full innlevelse.

DET GÅR SÅ LANGT at når det skal puttes i spillet så kan jeg bare stille meg opp, se for meg hullet tre meter unna og bare droppe å se på skjermen for å finne ut hvor hardt jeg må slå.

Det eneste jeg trenger er det liksomhullet på teppet for å vite hvor mye som skal til. Spillet er faktisk så presist.

Denne ekstreme presisjonen gjør to ting - den tar utfordringen et hakk eller ni høyere (golf er jo ikke akkurat lett), men det gjør også at følelsen blir så utrolig mye bedre når du endelig senker en hole-in-one.

DEN GJØR OGSÅ spillet noe brutalt for uerfarne golfere eller spillere som tror de kan slå hole-in-ones annenhver gang.

Heldigvis kan de som syntes det hele var mye lettere før, med manuell innstilling av nesten alt, gå tilbake til det tidligere systemet eller ganske enkelt slå på en «All Play»-funksjon som er bra for nybegynnere. Denne lar deg for eksempel se forhåndsvisninger av slagene før du selv må slå.

HAR DU SPILT «Tiger Woods» de siste par årene er det rent innholdsmessig mye av det samme.

1

De fleste store golf-navnene er representert her sammen med nesten tredve baner. Hoveddelen av spillet er karrieremodusen som lar deg starte med en fjott som knapt har tatt i en driver og styre han eller hun på vei mot PGA Touren.

Til hjelp har du et rollespillaspekt som lar deg oppgradere spesifikke deler som kraft, nøyaktighet og svingkontroll jo bedre du gjør det på banen.

MYE TID KAN også legges ned i et onlinesystem som forbigår hele det slitsomme vennekodestyret til Nintendo gjennom EA Online, der du bruker et kallenavn koblet til alle EAs onlinespill.

Jeg savner noen flere moduser i det som er en ganske tynn onlineopplevelse (kun «vanlig» golfing er mulig, og null stemme-chat med motstanderne), men det som er her fungerer helt okey.

Nytt av året er muligheten til å spille online mot Woods og gjengen live under faktiske turneringer på de samme banene de spiller på i virkeligheten og få direkteoverførte resultater mens de holder på.

Et værsystem som gir deg de faktiske baneforholdene slik de er i virkeligheten og en helt ny Disc Golf-modus er også lagt til.

SISTNEVNTE ER nesten et eget spill i seg selv og går ut på at du skal kaste frisbee rundt på golfbanene.

En virtuell hånd mimer etter bevegelsene dine merkverdig perfekt på skjermen og lar deg kaste frisbee-en akkurat slik du vil, enten det er opp-ned eller sidelengs.

Det er kanskje ikke det artigste jeg har spilt alene, men sammen med en kompis eller tre er dette virkelig en vinner.

NOE SMÅPLUKK har jeg som vanlig.

Grafikken er hakket mer grøtete enn jeg liker, og kommentatorene er på grensen til latterlig elendige og som har en irriterende tendens til å kommentere ting som enda ikke har skjedd (!), eller bare lirer av seg helt feil informasjon.

Party-modusen som inneholder 15 småspill er også rimelig kjedelig og krever en for stor tidsinvestering til at mer enn to personer gidder å sette seg ned med alle sammen, noe som liksom tar vekk litt av party-aspektet.

MEN ALT I ALT er det golfingen som er satt i høysetet, og slik skal det være.

EA har med «Tiger Woods 10» til Wii satt standarden for hvordan golfspill skal utvikles - og jeg nekter plent å ta i en vanlig håndkontroller for å spille et golfspill igjen etter å ha prøvd denne versjonen. It's just that good!

PS: Spillet er absolutt spillbart uten Wii MotionPlus-delen, men da amputeres spillet kraftig og du kan plukke av to øyner på terningen jeg triller her.

Et tilnærmet perfekt golfspill