LEDER

Et todelt samfunn

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Regjeringen Solberg vil forberede Norge på et liv etter oljen. Men i sitt første statsbudsjett, som ble lagt fram mot et bakteppe av fallende oljepriser og store nedbemanninger i Statoil, er det liten vilje til å bremse oljepengebruken, eller dytte nordmenn i grønn retning. Tvert om finansieres en stadig større andel av statsbudsjettet av oljepenger. Samtidig har regjeringen svekket statens inntektsgrunnlag gjennom store skatteletter til en liten del av befolkningen.

Rundt halvparten av Siv Jensens skatteletter går til de fem prosent rikeste i landet, ifølge Statistisk sentralbyrås beregninger. Det er i tråd med høyresidas ideologiske overtro på en såkalt dynamisk skattepolitikk; av kritikerne både her i Norge og internasjonalt kalt voodoo-økonomi. Jensen er overbevist om at milliardlettelsene til kapitaleiere vil pløyes tilbake i økonomien og skape nye arbeidsplasser. Det er en teori hennes eget departement ikke finner grunnlag for. Heller ikke økonomisk forskning har dokumentert at kutt i formuesskatten har en dynamisk effekt som gir nevneverdig vekst.

Mens en liten ressurssterk gruppe får store skatteletter, kutter regjeringen i støtte til fattige uføre og deres barn som ledd i uførereformen Stortinget har vedtatt, og som vi nå ser de styggeste utslagene av. Begrunnelsen er at det i dagens trygdesystem ikke lønner seg økonomisk å jobbe litt. I teorien er det et ønske om å hindre at særlig unge mennesker blir stående utenfor arbeidslivet. Arbeid og utdannelse er nøkkelen til utjevning, integrering og bekjempelse av fattigdom. Men det forutsetter et arbeidsliv som i praksis er inkluderende. Det er ikke tilfellet, og det vet regjeringen som også kutter i det offentlige for å gjøre det like effektivt som det private.

En regjering som gir flere milliarder i skattelette til de rikeste samtidig som man kutter i barnetillegget til uføre, er i ferd med å si opp samfunnskontrakten fellesskapet har bygget på. Kontrakten har i tiår motbevist kritikerne som sier den ikke er bærekraftig og konkurransedyktig. Tvert om har den bidratt til eventyrlig vekst og stabilitet som både har skapt formuer, velstand og trygghet for folk flest. Skal man tukle med en så verdifull og grunnleggende tillit, må regjeringen være atskillig mer treffsikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer