DEBATT

Et tomrom i seksualundervisningen

TV-serien som forteller det skolen burde fortalt.

PRIS: Jentene fra serien Skam kommer på scenen for å dele ut pris under Gullruten i Grieghallen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PRIS: Jentene fra serien Skam kommer på scenen for å dele ut pris under Gullruten i Grieghallen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg, og flere hundretusen nordmenn følger tett med på utviklingen i NRK-serien SKAM. Det er ikke tilfeldig - det er en serie som har truffet en nerve i ungdommen, så vel som hos de som var unge for både 10 og 20 år siden. Men serien har ikke bare underholdningsverdi, den er også en kunnskapsleverandør. På et nøyaktig 7 minutter og 8 sekunder langt klipp klarer SKAM noe vi ikke har greid gjennom seksualundervisningen i norsk skole - de klarer å prente inn i unge jenter og gutter sine hoder hvilke rettigheter man har hvis man blir utsatt for overgrep.

Med denne scenen alene fyller SKAM og NRK et tomrom i norsk seksualundervisning, og de gjør det på en helt glimrende måte. Noora lekser opp for Nikolai om straffeloven og putter ansvaret i situasjonen der det hører hjemme - nemlig hos overgriperen, samtidig som tusenvis av norske ungdommer følger med på nettbrett, mobiler og PCer landet over. Så stort inntrykk har denne scenen gjort at Dixi, ressurssenteret for voldtatte, kan fortelle at de har merket en økt pågang etter at dette ble publisert. Landsforeninga mot seksuelle overgrep vil ha det inn i pensum og KRIPOS roser Noora med å skrive «Way to go, Noora!» på sin Facebook-side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer