KOMMENTARER

Et totalhavari

Budsjett, faktura, kontroll? Ikke når Forsvaret selger krigsskip for hundrevis av millioner.

SOLGT FRA NORGE: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat.
SOLGT FRA NORGE: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er oppsiktsvekkende nok at Forsvaret har solgt ti tidligere marinefartøy til private paramilitære aktører i Vest-Afrika, sju av dem til en nigeriansk krigsherre, stikk i strid med norsk utenrikspolitikk. Når granskingsselskapet PwC og Økokrim nå ruller opp hvordan salget har foregått, vokser omfanget av skandalen.

PwC-rapporten viser en økonomi- og prosjektstyring i Forsvaret som ville fått selv en syklubbleder til å rødme av skam. Den grunnleggende svikten illustreres av de banale rådene som granskerne ser seg nødt til å gi sin oppdragsgiver. Når man skal avhende forsvarsmateriell, offentlige verdier for flere hundre millioner kroner, kan det være lurt å: Ha kompetanse. Lage budsjett. Sende faktura. Ha en ledelse. Skaffe juridisk bistand. Innhente verdivurdering. Arkivere salgsdokumenter. Bakgrunnssjekke kjøperen og hva materiellet skal brukes til. Rapporten påpeker grove saksbehandlingsfeil og mulige brudd på en rekke lover, forskrifter og regler.

Det er ikke nødvendigvis bare et resultat av amatørskap. Dette er såkalte røde flagg, varsler om mulig korrupsjon. Derfor anbefalte PwC at Tollvesenet sjekket valutaregisteret. Og det er bakgrunnen for at Tollvesenet varslet Økokrim og at en nordmann og to engelskmenn ble arrestert i en koordinert politiaksjon mellom norsk og britisk politi denne uka. Britene er tilknyttet CAS Global, selskapet som på papiret kjøpte båtene. De er siktet for å ha overført over 150 000 dollar til nordmannen, som inntil nylig var ansatt i Forsvarets logistikkorganisasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.