KAMPKLAR: Siv Jensen sier hun frykter plattformen vil bidra til å legge press på Norge om å ta imot flere flyktninger framover. Derfor har Frp i regjering slåss for at Norge ikke skal slutte seg til.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KAMPKLAR: Siv Jensen sier hun frykter plattformen vil bidra til å legge press på Norge om å ta imot flere flyktninger framover. Derfor har Frp i regjering slåss for at Norge ikke skal slutte seg til. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Et trist signal

For Frp er dette et viktig signal, ikke minst til KrF.

Meninger

Regjeringen Solberg har fått sin første dissens. Tirsdag ble det klart at Fremskrittspartiet ikke vil være med på vedtaket om at Norge skal slutte seg til FNs migrasjonsplattform. For Norge er dette et trist signal utad. Innad er dette et viktig signal fra Frp, til eget parti, velgerne og ikke minst til KrF.

Plattformen «Global Compact for Migration» søker å skape et felles rammeverk for å håndtere migrasjon, og samler prinsipper, rettigheter og forpliktelser som følger av eksisterende folkerett. Nasjonal råderett berøres ikke, men plattformen kan bli brukt som utgangspunkt for dialog mellom statene om nasjonale beslutninger. Den er ikke juridisk bindende, men et forsøk på å skape dialog mellom statene på et betent område.

Siv Jensen sier hun frykter plattformen vil bidra til å legge press på Norge om å ta imot flere flyktninger framover. Derfor har Frp i regjering slåss for at Norge ikke skal slutte seg til.

Heldigvis mislyktes forsøket. Det ville stilt Norge i et svært dårlig selskap, sammen med innvandringskritiske land som Østerrike og Ungarn – utenfor det som forhåpentlig skal legge til rette for mer internasjonalt samarbeid om en av vår tids største utfordringer. Norge har lang tradisjon for å slutte seg til slike avtaler, og som lite land har vi mye å tjene på at slikt arbeid lykkes. Derfor er vi ofte pådrivere for internasjonalt samarbeid av denne typen, og nettopp derfor er det trist signal at regjeringen ikke står samlet rundt strategien.

For Frp er dette et viktig signal, innad i norsk politikk. I kommentarfelt og på ulike blogger florerer påstander om at plattformen gir langt flere bindinger og konsekvenser enn den gjør, og binder Norge til en liberal innvandringspolitikk. Enkelte nettsteder påstår til og med at plattformen legger begrensninger på hva norsk presse kan skrive om migrasjon. Selv om det ikke er sant, øker det markeringsbehovet til et parti som henter mange av sine velgere fra dette området av Internett.

Frp står dessuten i fare for snart å sitte i regjering med ikke mindre enn tre partier som er mer liberale på dette feltet enn dem. Det er mange av velgerne kritiske til. Partiet markerer nå at de ikke har tenkt å gi lillefingeren til KrF i saker som er viktige for Frp. Frp er det eneste regjeringspartiet som har stått stødig i debatten om abortloven. Nå viser de at de er villige til å stille ultimatum i innvandrings- og asylpolitikken. Det blir heftige regjeringsforhandlinger.