Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Forbud mot ansiktsdekkende plagg:

Et tydelig innrammet forbud

Utdanningsinstitusjoner skal være gode møteplasser for elever, studenter og ansatte. Da må vi kunne se ansiktene til hverandre.

FORBUD: Regjeringen har sendt forslag om å innføre et forbud mot bruk av ansiktsdekkende plagg i barnehager og undervisningssituasjoner, som i forelesninger ved universitetene, til Stortinget. Foto: NTB scanpix
FORBUD: Regjeringen har sendt forslag om å innføre et forbud mot bruk av ansiktsdekkende plagg i barnehager og undervisningssituasjoner, som i forelesninger ved universitetene, til Stortinget. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har sendt et forslag til Stortinget om å innføre et forbud mot bruk av ansiktsdekkende plagg i barnehager og undervisningssituasjoner. Vårt utgangspunkt er at Norge skal være et åpent samfunn. God kommunikasjon der elever, studenter og lærere ser ansiktene til hverandre er avgjørende for læring.

Vi er uenige med leder Mats J. Beldo i Norsk Studentorganisasjon (NSO) som i et innlegg i Dagbladet 13. april mener et forbud er unødvendig.

I høringsrunden støtter flertallet regjeringens syn om at det er viktig at vi kan se ansiktene til hverandre i undervisningssituasjoner.

Også et bredt flertall på Stortinget har signalisert støtte til et forbud i universiteter og høgskoler.

For Venstre var det viktig å tydelig ramme inn et slikt forbud i forhandlingene om ny regjeringsplattform på Jeløya. Derfor foreslår regjeringen et forbud som bare gjelder undervisningssituasjoner, og ikke et generelt forbud slik det ble foreslått i høringsrunden.

Særlig på universiteter og høgskoler er det i stor grad voksne mennesker som må kunne ta selvstendige vurderinger om tildekking utenfor klasserom og forelesningssaler.

Jeg merker meg at blant andre Arbeiderpartiet har kritisert regjeringens forslag for å være «utvannet».

Da er det viktig også for NSO å huske at alternativet var et forslag som også ville vært mer omfattende og inkludert pauser, kantiner og fellesområder på campus.

Vårt ønske om et forbud mot ansiktsdekkende plagg står ikke i motsetning til vårt mål om å gi universiteter og høyskoler stor grad av autonomi. Dette følger vi opp på mange måter. Blant annet setter vi ned et utvalg for å gjennomgå regelverket for universiteter og høyskoler.

Vår ambisjon er et regelverk som regulerer så lite som mulig, men så mye som nødvendig.

Jeg mener regjeringens forslag sikrer en god balanse mellom hensynet til den enkeltes frihet, og hensynet til et godt og åpent læringsmiljø.

Utdanningsinstitusjoner skal være gode møteplasser for elever, studenter og ansatte. Da må vi kunne se ansiktene til hverandre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!