DEBATT

Et uberegnelig valgår

Landsmøtene og visepresidentkandidatene kan i år få større betydning for valgresultatet enn vanlig.

BLE AVVIST: Donald Trump håpet trolig på å bedre sin appell til sentrumsvelgere og velgerne i en av de aller viktigste vippestatene, ved å få inn den liberale Ohio-guvernøren John Kasich som visepresidentkandidat. Han takket nei til tilbudet. Foto: NTB Scanpix
BLE AVVIST: Donald Trump håpet trolig på å bedre sin appell til sentrumsvelgere og velgerne i en av de aller viktigste vippestatene, ved å få inn den liberale Ohio-guvernøren John Kasich som visepresidentkandidat. Han takket nei til tilbudet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Verken landsmøtene eller visepresidentkandidatene får vanligvis større betydning for hvem som vinner presidentvalg i USA. Men 2016 er et uvanlig uberegnelig valgår.

Mot normalt så landsmøtet til republikanerne ikke en samling av partiet bak presidentkandidaten. Trumps motstandere mislyktes på åpningsdagen med sitt siste (og desperate) forsøk på å endre reglene for nominasjonen, men lyktes med å sette tonen for et konfliktfylt partilandsmøte. Tomme plasser på tribunene ble en iøynefallende illustrasjon av at mange nøkkelspillere ikke stilte til start. Familien Bush boikottet landsmøtet, og det samme gjorde 2008-kandidaten John McCain og 2012-kandidaten Mitt Romney. Landsmøtets mest omtalte øyeblikk kom da Ted Cruz ble buet ned fra scenen, etter å ha avsluttet en lang tale om Ted Cruz med å avsløre at han ikke ville støtte Donald Trump. I partitoppenes fravær rykket i stedet familien Trump inn. Etter at fire barn og en ektefelle hadde vært på talerstolen, lignet det stadig mindre på et politisk landsmøte og stadig mer på et egosentrisk familieselskap. 70-årsjubilantens avsluttende tale ble kritisert for svartmaling av dagens situasjon, og for manglende forklaring på hvordan Trump skal løse alle de store problemene han hevder at han kan løse som president. Men Donald Trump snakket i over en time gjennom TV-rutene ned til den konservative grasrota - og mobiliserte enda noen flere tilhengere der.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer