LEDER

Et uhyggelig tegn i tida

Donald Trump river også i stykker nedrustningsavtaler. Det gjør verden farligere.

DONALD TRUMP: USAs 45. president. Foto REUTERS / NTB Scanpix
DONALD TRUMP: USAs 45. president. Foto REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er selvfølgelig et tegn i tida. USA først. USA alene. Donald Trumps kunngjøring før helga om at han vil trekke USA ut av INF-avtalen, en av de to viktige nedrustningsavtalene fra slutten av Den kalde krigen, er farlig. Avtalen var særlig viktig for Europa, for den betydde at ingen mellomdistanseraketter som kunne bære atomvåpen kunne nå verken Europa eller Alaska. Når Trump nå tar USA ut av avtalen, så er det et ledd i en større - selv om den strengt tatt er mindre - utenrikspolitisk tenking. For Trump og hans administrasjon vil ikke være bundet av internasjonale avtaler. Han mener i utgangspunktet at USA skal ta seg retten til å gjøre akkurat som landet vil.

Men det er også et tegn i tida at Russland vrir seg rundt avtaler, intensjoner og sannheter. Derfor har USA kunnet peke på brudd på avtalen flere ganger, når de har ment de har kunnet påvise at Russland har testet mellomdistanseraketter i strid med INF-avtalen. Dette har blitt påpekt fra amerikansk side, både i 2008 og i 2014, altså før noen tenkte på en president Donald Trump som en realistisk mulighet. Russland blånekter for å ha gjort noe galt, uten at det nødvendigvis er veldig troverdig. Mønsteret av blånekting finner vi igjen fra forgiftingen av Aleksandr Litvinenko i London i 2006, nedskytingen av Air Malaysia flyet over Øst-Ukraina i 2014, påvirkningen av det amerikanske valget i 2016, og drapsforsøket på Sergej Skripal i mars i år, osv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer