DONALD TRUMP: USAs 45. president. Foto REUTERS / NTB Scanpix
DONALD TRUMP: USAs 45. president. Foto REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Et uhyggelig tegn i tida

Donald Trump river også i stykker nedrustningsavtaler. Det gjør verden farligere.

Meninger

Det er selvfølgelig et tegn i tida. USA først. USA alene. Donald Trumps kunngjøring før helga om at han vil trekke USA ut av INF-avtalen, en av de to viktige nedrustningsavtalene fra slutten av Den kalde krigen, er farlig. Avtalen var særlig viktig for Europa, for den betydde at ingen mellomdistanseraketter som kunne bære atomvåpen kunne nå verken Europa eller Alaska. Når Trump nå tar USA ut av avtalen, så er det et ledd i en større - selv om den strengt tatt er mindre - utenrikspolitisk tenking. For Trump og hans administrasjon vil ikke være bundet av internasjonale avtaler. Han mener i utgangspunktet at USA skal ta seg retten til å gjøre akkurat som landet vil.

Men det er også et tegn i tida at Russland vrir seg rundt avtaler, intensjoner og sannheter. Derfor har USA kunnet peke på brudd på avtalen flere ganger, når de har ment de har kunnet påvise at Russland har testet mellomdistanseraketter i strid med INF-avtalen. Dette har blitt påpekt fra amerikansk side, både i 2008 og i 2014, altså før noen tenkte på en president Donald Trump som en realistisk mulighet. Russland blånekter for å ha gjort noe galt, uten at det nødvendigvis er veldig troverdig. Mønsteret av blånekting finner vi igjen fra forgiftingen av Aleksandr Litvinenko i London i 2006, nedskytingen av Air Malaysia flyet over Øst-Ukraina i 2014, påvirkningen av det amerikanske valget i 2016, og drapsforsøket på Sergej Skripal i mars i år, osv.

Mye tyder altså på at Russland har gitt USA et utmerket påskudd til å trekke seg fra INF-avtalen. Reaksjonene fra Moskva er uansett sterke. Viseutenriksminister Sergej Rybakov sier at Trumps beslutning er «veldig farlig», og vil lede til et «militært teknisk» svar. Arkitekten bak Trumps beslutning er den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton, som er den fremste aktivisten for å trekke USA fra internasjonale nedrustningsavtaler. Han kom til Moskva mandag, og skal møte president Putin tirsdag.

En kompliserende faktor i spillet om mellomdistanseraketter er at Kina også utvikler slike våpen. Landet er ikke omfattet av INF-avtalen. Mye tyder på at vi derfor står på terskelen til et nytt våpenkappløp, der både USA, Russland og Kina kappes om å lage smartere mellomdistanseraketter. Det har lenge vært fryktet at nettopp dette skulle skje. Og frykten er vel begrunnet. «Smarte» rakettsystemer med begrenset rekkevidde senker terskelen for bruk av atomvåpen. Det er det som skjer foran våre øyne. Det er nok et uhyggelig tegn i tida.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.