LEDER

Goliat:

Et ukritisk turistbyrå for norsk sokkel

Visit Barentshavet.

OLJE- OG
ENERGIMINISTER:
Terje Søviknes.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
OLJE- OG ENERGIMINISTER: Terje Søviknes. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at han til daglig er stasjonert i langt mildere Akersgata, blåser det surt rundt olje- og energiminister Terje Søviknes håndtering av Barentshavet for tiden.

Det hele startet med et skriftlig spørsmål tidligere stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås stilte statsråden tidligere i høst. Hvilken oljepris er nødvendig for at staten skal sitte igjen med positiv nåverdi (gå i pluss) ved Goliat-utbyggingen, lurte Holmås på.

Da svaret tikket inn i starten av oktober, ble kun operatøren Enis såkalte «break-even»-pris oppgitt. Samtidig ble 2019/2020 oppgitt som anslag for når «break-even» ville inntreffe.

Dette anslaget måtte statsråden gå tilbake på allerede en drøy uke seinere. Han hadde feilinformert Stortinget. I et nytt brev til SV og Stortinget, oppklarte Søviknes at riktig årstall var 2022, ikke 2019/2020. Men et tall på statens «break-even»-pris ble heller ikke da oppgitt.

Og samtidig som dette har stått på, har produksjonen på Goliat-plattformen vært satt på vent, etter at Petroleumstilsynet i oktober slo alarm om svært alvorlige mangler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer