DEBATT

Etterforskning av voldtektssaker:

Et uløselig dilemma

Er det mulig å forene hensynet til samfunnsvern i voldtektssaker, og det å ikke ofre et voldtektsoffer for allmennhetens nytteverdi?

Retraumatiserende: Anmeldelse kan medføre at en som etter beste evne har lagt en traumatisk opplevelse bak seg, utsettes for en muligens langvarig og retraumatiserende krysseksaminering i retten, der alt fra hennes tidligere seksualliv til personlige karakter settes under lupen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Retraumatiserende: Anmeldelse kan medføre at en som etter beste evne har lagt en traumatisk opplevelse bak seg, utsettes for en muligens langvarig og retraumatiserende krysseksaminering i retten, der alt fra hennes tidligere seksualliv til personlige karakter settes under lupen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med debatten om seksuell trakassering og overgrep, har det kommet fram en rekke varslingssaker i Høyre, blant annet mot den tidligere lederen av Unge Høyre. I Aftenposten anklages han blant annet for å ha skjenket en 16-årig jente full, før hun seinere ble overlatt i hans varetekt for at han skulle passe på henne.

Deretter skal han ha hatt seksuell omgang med henne. Den unge kvinnen forteller til Aftenposten at hun var så beruset at hun verken klarte å si ja eller nei, at hun har forsøkt å fortrenge hendelsen og at «det gjør veldig vondt å snakke om den igjen».

Jeg skal ikke her diskutere om bevisene og faktum i saken holder til en domfellelse for voldtekt, og den tidligere lederen har seinere bestridet Aftenpostens beskrivelse av saken.

Istedenfor vil jeg ta opp et annet tema: Spenningen mellom hensynet til enkeltindividet og samfunnsvernet når offeret i en overgrepssak ikke selv ønsker å gå gjennom en rettsprosess.

Debatten i offentligheten, med unntak av den fornærmedes bistandsadvokat, har i all hovedsak omhandlet det problematiske i at en etterforskning ikke finner sted, og at det var positivt at statsadvokaten beordret undersøkelser. Å straffeforfølge en mulig voldtekt er ikke først og fremst opp til fornærmede, men omhandler statens interesse i at andre ikke utsettes for det samme og at gjerningspersonen ikke gjentar handlingene i framtida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer