Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Et upopulært, men nødvendig corona-tiltak

Utsett alle ikke nødvendige operasjoner nå!

UTSATT: Skal jeg bruke meg selv som eksempel så treffer jeg gjerne et sted mellom 40 og 60 pasienter hver uke, skriver Sturla Pilskog. Foto: Kagge forlag
UTSATT: Skal jeg bruke meg selv som eksempel så treffer jeg gjerne et sted mellom 40 og 60 pasienter hver uke, skriver Sturla Pilskog. Foto: Kagge forlag Vis mer
Meninger

Nå er ikke jeg like negativ overfor helsemyndighetenes håndtering av corona-situasjonen, som jeg ser mange av mine kolleger er. Men det er spesielt et upopulært og kostbart tiltak som jeg mener man bør vurdere igangsatt ganske snart.

Dette gjelder planlagte operasjoner for godartede tilstander. Men skader og annen øyeblikkelig hjelp selvfølgelig må opereres der det trengs, så behandles det hundrevis av pasienter på norske operasjonsstuer hver dag for tilstander som ikke er livstruende. Disse operasjonene bør etter mitt syn utsettes.

Det er for så vidt forståelig hvorfor et slikt tiltak sitter langt inne. Det vil få store negative økonomiske konsekvenser og ikke minst personlige konsekvenser for pasientene det gjelder. Men fordelene med det mener jeg oppveier de negative aspektene.

1. Vi reduserer antall pasienter inn i norske sykehus, noe som igjen reduserer smittefaren både for helsepersonell og pasientene.

2. Vi sparer mye beskyttelsesutstyr som det raskt kan bli behov for hvis spredningen av korona blir omfattende

3. Vi frigjør personell som kan dekke opp for et økende antall leger, sykepleiere etc., som er smittet eller som er i karantene.

4. Komplikasjoner kan oppstå selv ved de enkleste operasjoner og disse kan i verste fall føre til behov for intensivbehandling. Man risikerer dermed at nødvendige plasser på intensivavdelingene rundt om i landet ikke er tilgjengelige for behandling av alvorlige coronatilfeller.

I forlengelsen av dette bør man nok også se på polikliniske konsultasjoner for alt utenom kreft og andre svært alvorlige tilstander.

Skal jeg bruke meg selv som eksempel så treffer jeg gjerne et sted mellom 40 og 60 pasienter hver uke.

Det samme gjelder veldig mange andre innenfor helsesektoren, vi er derfor svært utsatt når det gjelder å bli smittet og igjen sende smitten videre. Faller bunnen ut av helsevesenet, så blir det fort kaos i en slik situasjon.

Vi bør derfor ta den økonomiske og menneskelige kostnaden det er å leve med lengre ventelister for utredning og behandling av godartede sykdommer.

Hele Norges coronakart