LEDER

Nobelkonserten avlyst

Et utdatert og mislykket prosjekt har fått dure og gå i årevis av ren latskap, fordi noen ville betale

Dagbladet mener: Prisen må være stjerna, ikke tilfeldige kjendiser, rasket sammen som til en sending fra Momarkedets glansdager.

NORGESVENNER: Under nobelkonserten i Oslo Spektrum i 2004 var selveste Oprah Winfrey og Tom Cruise programledere. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
NORGESVENNER: Under nobelkonserten i Oslo Spektrum i 2004 var selveste Oprah Winfrey og Tom Cruise programledere. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nyheten om at årets Nobels fredspriskonsert er avlyst ble mottatt med et skuldertrekk. Det årlige arrangementet har holdt på lenge nok til å kunne kalles en institusjon, men knapt en som vil bli savnet. Konsertene har opp gjennom åra blitt kritisert både for å være for lite folkelige og for å være for trauste, men de siste åra har selv den tradisjonelle kritikken forstummet. Det er rett og slett få som bryr seg om konserten lever eller dør, og da er det på høy tid med en pause.

Årsaken til årets avlysing er økonomiske etter at hovedsponsor Rema trakk seg. Men arrangørene sier de vil benytte anledningen til å vurdere alternative måter å markere begivenheten på utover den vakre og høytidelige seremonien i Oslo rådhus. Konsertene har vært et forsøk på å nå ut til et bredere og yngre publikum verden rundt. Det er en ambisjon som må ligge til grunn for nye arrangementer.

For å nå ut til verden, må arrangørene starte hjemme. Det er her engasjementet og oppslutningen rundt prisen kan vekkes, ikke blant matleie VIP-gjester og maktpolitikere på gallamiddag. Den folkelige og lokale forankringen mangler når Norge utdeler en pris som i sine beste øyeblikk handler om nettopp det personlige engasjementet og enkeltpersoners mot.

Prisen må være stjerna, ikke tilfeldige kjendiser av ymse kvalitet, rasket sammen som til en sending fra Momarkedets glansdager. Målet bør ikke være å få flest mulig klikk, men størst mulig engasjement og deltakelse. Alternativet til Marcus og Martinus på Telenor Arena er heller ikke pianisten Leiv Ove Andsnes på Operataket. Det er verken kulhet eller verdighet prisen mangler; den har nok av begge deler, men arrangørene klarer bare å forvalte det siste i en lavbudsjettproduksjon av svenskenes pomp og prakt.

Den påtvungne pausen i konsertene kunne med fordel benyttes til en større gjennomgang av hele Nobel-arrangementet i desember og resten av året. At man i årevis har latt et såvidt utdatert og mislykket prosjekt få dure og gå, bare fordi kommersielle interesser har vært villig til å sponse det, er tegn på latskap og manglende styring. Fredsprisen fortjener bedre.

For ordens skyld gjøres oppmerksom på at Dagbladet i flere år har vært sponsor og/eller mediepartner av Nobels fredspriskonsert.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer