DEBATT

Et vaksinepåbud er ikke løsningen

Den viktigste vaksinen mot vaksineskeptikerne er informasjon og fakta.

NEI TIL PÅBUD:  - Norge har snart klart å oppnå flokkimmunitet, og påbud er ikke løsningen for å komme helt i mål, skriver 2.nestleder i Unge Høyres Landsforbund. Foto: Benjamin A. Ward
NEI TIL PÅBUD: - Norge har snart klart å oppnå flokkimmunitet, og påbud er ikke løsningen for å komme helt i mål, skriver 2.nestleder i Unge Høyres Landsforbund. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når utbrudd av meslinger forekommer i Europa, er det lett for oss i Norge å ty til påbudslinjen. Norsk vaksinasjonspolitikk er basert på frivillighet, og slik bør det også være i fremtiden.

Smittevernloven i Norge baserer seg på at frivillighet skal prøves først. Sykdommer som meslinger er i dag i det vesentlige utryddet og vaksinasjonsdekningen er høy, og øker. Vi vet at minst 85-95 prosent av befolkningen må være fullvaksinert for å oppnå flokkimmunitet. I dag følger 330 000 barn vaksinasjonsprogrammet. Det betyr at mer enn ni av ti foreldre takker ja til vaksinasjonstilbudet. I 2003 var 86 prosent av toåringene i Oslo vaksinert mot meslinger. I 2013 hadde dekningen økt til 92 prosent. Det går altså i riktig retning.

Et påbud har flere konsekvenser. Først og fremst kommer påbud i dagens forstand aldri uten unntak og fritaksgrunner. Det vil derfor være mulig å søke fritak fra et eventuelt forbud. I tillegg kan foreldre som ikke får innvilget fritak simpelthen la være å møte opp på helsestasjonen.

Et påbud er en sterk inngripen som ikke hører hjemme i Norsk helsepolitikk. Den klare hovedregel i norsk helsepolitikk er frivillighet med mulighet for påbud under visse omstendigheter. Denne tilliten mellom befolkningen og helsevesenet er en av styrkene i vårt land, og med over 90 prosent vaksinasjonsdekning er det beviselig at det fungerer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.