Et Vallafritt år

VALLA: På tampen av året kom Valla rullende fram igjen. Det måtte jo skje, men med varsel om enda mer? Sjølsagt er Valla en viktig nyhetssak når 2007 skal oppsummeres. Det er greit, vi hadde skjønt det og stålsatt oss: Folkens – det måtte bare komme. Men samtidig tok Valla arenaen og anledningen og varslet at det kommer mer i 2008. Kan vi betakke oss? Her er vårt nyttårsønske til deg: Kjære Valla – kan vi få slippe mer i 2008?

Så vidt vi forstår så er du i prinsippet pensjonist, men skal i henhold til vanlig praksis stå til disposisjon for LO-ledelsen. Greit nok det, siden det er et tøft trøkk å lede i fagbevegelsen. Og ja, det var i tillegg en røff exit for deg, Valla. Men, det var en selvvalgt øvelse. Du får bra betalt for å være pensjonist. Vi er positive til arbeidslinja, den har vi støttet hele veien. Men vi støtter ikke at du får lønn uten å gjøre noe tilbake. Alle kan bidra, Valla, men vi ser ikke ditt bidrag nå lenger, i hvert fall ikke noe positivt bidrag. Du sa at ditt valg om å trekke deg var det beste for bevegelsen. Tenker du slik fremdeles? Vårt råd er; kom deg på jobb igjen. Du har lønn - så kom igjen, bidra. Hvis ikke vil det se ut som om du mottar apanasje, og vi har vel full dronningkvote med det vi har fra før i dette landet.

Det er helt klart kjipt å få seg en på trynet. Det er enda kjipere når mange ikke synes det er rart at du fikk den smellen. Vi forstår at du synes dette er ille. Vi har skjønt poenget, Valla; du er såret, du føler deg feiltolket, mistolket, overkjørt og dratt inn i en prosess som du opplever fullt på høyde med Kafkas prosess. Men utenfra ser vi også en annen historie.

Vi ser en annen virkelighet enn den du ser. Og vi hører og leser at i denne prosessen er du ikke alene om å ha mottatt smeller. Du vil ikke se den andre historien. Du vil ikke forstå eller akseptere, du vil bare kjempe for din egen tolkning av historien. Dermed har du gitt deg selv de dårligste kortene, Valla. Hver gang du forsvarer deg, forklarer hva som skjedde eller argumenterer mot, så bekrefter du den andre fortellingen.

I år er det hovedoppgjør. Er din kamp så viktig at du skal komme med flere "avsløringer" i året som kommer? Gir du viktige bidrag til den bevegelsen du er en viktig del av? Hvem tjener på den striden du ypper til nå? Du har vært en riktig og viktig leder for LO, den vurderingen står seg fremdeles. Men det løpet du kjører nå, rokker ved det. Mener du at den kampen du nå kjører en verdig fortsettelse av radikaliseringen av fagbevegelsen? Vi synes det du nå legger opp til er en privatisering og intimisering av forhold du burde håndtert som en personalsak, slik vi har spillerregler for i arbeidslivet. Vi synes det er leit at du forstetter som du gjør. Leit både for bevegelsen og for deg Valla, men vi synes faktisk bevegelsen er viktigere enn deg og din fortolkning.