TIGGING: Fattige mennesker ber om hjelp på gata. 

Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
TIGGING: Fattige mennesker ber om hjelp på gata. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/DagbladetVis mer

Et varmere samfunn

Oslo er verst i skandinavia.

Meninger

At fattige mennesker ber om hjelp på gata i Oslo er et uttrykk for at det fins mye nød og elendighet på vårt eget kontinent. Ubehaget som den vissheten gir, kan vi ikke forby. En ny FAFO-rapport knuser en rekke myter om tilreisende fattige fra Romania. Blant annet den seiglivete ideen om at tiggingen styres av bakmenn. Nå er spørsmålet om vi evner å ta innover oss ny kunnskap og innsikt. De første reaksjonene fra en del politikere vitner om stor vilje til å holde fast i myter og skremmebilder.

Samtidig viser det seg at Oslo er verst i Skandinavia når det gjelder trakassering av de tilreisende fattige. 1 av 3 har opplevd å bli spyttet på, sparket og lignende.

«Slik kan vi ikke ha det i denne byen. Hver og en av oss må ta et oppgjør med seg selv» sier ordfører Fabian Stang. Men trakassering av denne typen oppstår selvsagt ikke i et vakuum. Flertallet i Oslo bystyre og Oslo-politiet må begge ta sin del av ansvaret for de mytene som har fått lov til å feste seg.

Nå må det politiske Oslo ta ansvar og stå oppreist for noen av de svakeste og mest utsatte menneskene i byen vår. Det handler om å bygge ned og ikke opp myter som avler dehumanisering og hat.

Helt konkret handler det om å slutte å bruke millioner av kroner på å jage rumenere rundt omkring i Oslo. SV vil heller bruke penger på et minimum av anstendige levekår, blant annet ved å sørge for sanitæranlegg. Det handler om grunnleggende anstendighet. Og om å ta kampen for et varmere Oslo.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.