KOMMENTARER

Et varslet jordskjelv

Jordskorpa på høyslettene i Iran er i bevegelse. Neste uke vet vi mer om hvor høyt på Richters politiske skala rystelsene er, skriver Morten Strand.

VERDEN VENTER: Irans nye president Hassan Rohani snur om på mye av Irans politikk.  Reuters/President.ir/Handout via Reuters
VERDEN VENTER: Irans nye president Hassan Rohani snur om på mye av Irans politikk. Reuters/President.ir/Handout via Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET BEGYNTE i all beskjedenhet, sist helg, med nyheten om at hele 18 av ministrene i den nye iranske regjeringen var aktive på Facebook. Det fortsatte med at Der Spiegel refererte til etterretningskilder og skrev at den nye iranske presidenten Hassan Rohani ville tilby seg å stenge atomproduksjonen i anlegget i landsbyen Fordo når han kommer til FNs hovedforsamling i New York neste uke. Så kom den åndelige - og virkelige - leder, Ayatollah Ali Khamenei, på banen og varslet at et historisk gjennombrudd i forhold til Vesten var på trappene. Og i går avsluttet Rohani det hele, så langt, med å si at Iran aldri vil lage atomvåpen. I mellomtida hadde presidenten i USA - populært og hyppig omtalt som erkefienden - sagt at han brevvekslet med Rohani.

DEN TILSYNELATENDE trivielle nyheten om at utenriksminieter Mohammad Javad Zarif og 17 andre regjeringsmedlemmer nærmest drev majestetsfornærmelse og utforsket mulighetene på sosiale nettverk, skulle vise seg å bli noe i nærheten av profetisk. Men i den langt på vei totalitære staten Iran, med prestestatens lukkede politiske kultur, skjer ting sjelden tilfeldig. Uka, som har bragt noe så sjeldent som en jevn strøm av positive nyheter fra Iran, har vært godt planlagt. Slik ble nyheten om at statens ledere lekte seg på det tungt sensurerte nettet, med noe som var farlig nær forbuden frukt, varselet om det som skulle komme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer