DEBATT

Et veikart til Tine Sundtoft

WWF mener FN bør vedta et globalt skifte fra fossile brennstoff til 100 prosent fornybar energi innen 2050.

GIR RÅD TIL KLIMAMINISTEREN: «Det ga internasjonal gjenlyd da Stortinget i vår vedtok å trekke fondet ut av kull. Vi garanterer mer og velfortjent applaus om regjeringen drar til Paris med beskjed om at en solid porsjon norske oljepenger skal finansiere det grønne skiftet som skal redde klimaet», skriver generalsekretær i WWF, Nina Jensen, og hennes kollega. Foto: WWF-Norge
GIR RÅD TIL KLIMAMINISTEREN: «Det ga internasjonal gjenlyd da Stortinget i vår vedtok å trekke fondet ut av kull. Vi garanterer mer og velfortjent applaus om regjeringen drar til Paris med beskjed om at en solid porsjon norske oljepenger skal finansiere det grønne skiftet som skal redde klimaet», skriver generalsekretær i WWF, Nina Jensen, og hennes kollega. Foto: WWF-Norge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft skriver om en humpete vei til klimatoppmøtet i Paris og håpet om at veien fra Paris ikke blir noen «highway to hell». Kampen om klimaet skal verken vinnes eller tapes i Paris. Klimatoppmøtet er, for å følge Sundtoft ut i trafikken, ett stoppested underveis mot ei framtid som er grønnere og mer rettferdig.

Men om Sundtoft ikke skal kjøre seg fast i en kø med farlig mye eksos, trenger hun å oppdatere det veikartet hun styrer etter. Det er gledelig at Norge ønsker en klimaavtale med et langsiktig mål for 2050. Men Norges idé om «netto nullutslipp» i 2050 sier lite om hvordan utslippskuttene skal foregå og hvor de skal tas, og er i tillegg temmelig vanskelige for folk flest å forstå.

WWF mener FN bør vedta et globalt skifte fra fossile brennstoff til 100 prosent fornybar energi innen 2050. Det vil gi klar beskjed også til norske aktører: I denne overgangen må også Norge kutte sine utslipp. Vi må dessuten bruke den ekspertisen og de midlene Norge har til å hjelpe fram dette skiftet internasjonalt.

Det er riktig at utslippsmålene som land hittil har rapportert inn ikke er nok til å nå togradersmålet. FNs klimapanel IPCC mener OECD-landenes ansvar er 106- 128 prosent reduksjon i 2030. Det norske målet om 40 prosent utslippskutt innen 2030 er ikke nok, så Norge er nødt til å heve 2030-målet til 50 prosent utslippskutt før Paris-møtet. Den nye klimaloven som regjeringen arbeider med må gi oppskriften på hvordan målet skal nås. Og på klimatoppmøtet må Norge varsle at Oljefondet skal gå tungt inn i finansiering av fornybar energi. Ny fornybar energi betyr ikke bare klimakutt, men også fattigdomsreduksjon, energitilgang, bedre folkehelse, sysselsetting og bedre vern av naturmangfold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.