DEBATT

Debatt: Naturvern

Et veiskille for naturvernet i Norge

På Karmøy planlegges en omkjøringsvei som vil true svære områder med matjord, utrydningstrua arter og nasjonalt viktig natur. Hvis fylkesmannens innsigelser ikke tas til følge i denne saken, når skal de da bli det? Om ikke naturen og jordvernet vinner fram her – hvor skal det da vinne fram?

TRUET HUBRO: Den aktuelle omkjøringsveien ved Åkra på Karmøy, vil gå midt gjennom et av Norges beste hubroterritorier, når det kommer til ungeproduksjon. Veien vil også få negative konsekvenser for andre truede fuglearter, for Heiavatnet naturreservat, landbruk og friluftsliv. Foto: Bjørn Arne Hveding.
TRUET HUBRO: Den aktuelle omkjøringsveien ved Åkra på Karmøy, vil gå midt gjennom et av Norges beste hubroterritorier, når det kommer til ungeproduksjon. Veien vil også få negative konsekvenser for andre truede fuglearter, for Heiavatnet naturreservat, landbruk og friluftsliv. Foto: Bjørn Arne Hveding. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Forvaltningssystemet, som skal ivareta den aller viktigste naturen er satt på prøve. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen slår alarm i Dagbladet 14. november, og uttaler at nå haster det å vise handling for å innfri våre internasjonale forpliktelser. Nå kan regjeringen, ved Monica Mæland (H), ennå vise at den lytter til miljøfaglige råd for å bevare noe av den mest intakte naturen og kulturlandskapet vi har framfor å bygge den ned.

Kommunene forvalter det meste av arealene i Norge, inkludert nasjonalt viktige våtmarker, truede naturtyper og produktive jordbruksarealer. Nærhet til beslutninger er verdifullt. Derfor må vi styrke kapasitet og kompetanse i kommunene, også når det gjelder areal- og naturforvaltning. Likevel er Fylkesmennenes veiledning og kontroll av stor betydning, slik at nasjonale hensyn som naturmangfold og jordvern ivaretas. Selv det fineste maskineri må ha en sikkerhetsventil.

I særlig alvorlige overtramp mot slike interesser har fylkesmannen muligheten til å levere innsigelser. Denne muligheten finnes ennå, men regjeringen har bedt sin egen forlengede arm ute i fylkene om å være mer restriktiv med sine innsigelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer