Et vemodig farvel

Isao Takahata setter et verdig punktum for en lang og imponerende karriere i animasjonsfilmens tjeneste.

Et vemodig farvel
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Nylig pensjonerte Japans store animasjonsfilmskaper Hayao Miyazaki seg med filmen «Vinden stiger», og nå er det hans Studio Ghibli-kollega Isao Takahatas tur til å gjøre det samme. 79 år gamle Takahata er ikke noen internasjonal merkevare på samme måte som Miyazaki, men Miyazaki har til gjengjeld aldri laget en film som kan måle seg med Takahatas hjerteskjærende mesterverk «Ildfluenes grav».

Prinsesser vokser på trær «Fortellingen om prinsesse Kaguya» er basert på et japansk folkeeventyr om en gammel bonde som finner en knøttliten jente inne i en bambusstamme, og som sammen med sin kone oppdrar den magiske skapningen som sin egen datter. Bonden er fra første stund overbevist om at den lille jenta er en prinsesse, og etter hvert skjenker de himmelske kreftene som satte henne til verden ham rikdom til å gi henne et liv i overdådig luksus.

«Prinsesse Kaguya» er en enkel fortelling med en dyp klangbunn. Tittelfiguren er en magisk skapning som har blitt forvist fra sitt hjemland på månen og dømt til å leve et liv i menneskelig skikkelse. Fortellinger om overnaturlige vesener som forelsker seg i menneskenes verden er en gjenganger i folketroen, og Takahatas film gjennomsyres av en smittsom og vemodig kjærlighet til naturen og den menneskelige erfaring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer