LEDER

Et viktig bidrag

Voldelig ekstremisme truer demokratiet og må hindres.

BÆRUM: Her drepte rasisten Philip Manshaus søsteren sin og gikk til angrep på al-Noor-moskeen. Saken er en fersk påminnelse om hvor galt det kan gå, når radikalisering blir til voldelig ekstremisme. Foto: Lise serud / NTB scanpix
BÆRUM: Her drepte rasisten Philip Manshaus søsteren sin og gikk til angrep på al-Noor-moskeen. Saken er en fersk påminnelse om hvor galt det kan gå, når radikalisering blir til voldelig ekstremisme. Foto: Lise serud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Bærum kommune var et godt valg av sted, da regjeringen onsdag lanserte sin reviderte Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Her drepte rasisten Philip Manshaus søsteren sin og gikk til angrep på al-Noor-moskeen. Saken er en fersk påminnelse om hvor galt det kan gå, når radikalisering blir til voldelig ekstremisme.

– Vi skal møte hat med kunnskap og inkludering, sa ordfører Lisbeth Hammer Krog på lanseringen.

Regjeringen leverte konkrete forslag til hvordan det skal skje.

Da Handlingsplanen ble laget i 2014, sto islamisme og fremmedkrigere i fokus, og PST anså islamistisk terror som den største faren også her hjemme. Nå ser de høyreekstremistisk terror som like stor trussel. Det er riktig og viktig at revideringen retter seg mot begge disse typene ekstremisme.

Manshaus-saken er en påminnelse om hvor viktig det er at politiet blir bedre til å bedømme hvem som kan utgjøre en voldelig trussel. Regjeringen vil utrede muligheten for bruk av risikovurderingsverktøy for politiet, PST og kriminalomsorgen. Det utredes også nye metoder for reintegrering etter endt straffegjennomføring. Men det sentrale med handlingsplanen er ikke i justissektoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer