KOMMENTARER

Et vindu for fotografi

Norge er overmodent for et nytt fotomuseum.

FOTOKUNST: Nina Strands kunstprosjektet «Vi reiser for å finne mormor» på Flytogterminalen og videoskjerm på Oslo S åpner i dag. Foto: Nina Strand
FOTOKUNST: Nina Strands kunstprosjektet «Vi reiser for å finne mormor» på Flytogterminalen og videoskjerm på Oslo S åpner i dag. Foto: Nina Strand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje har det noe med utbredelsen av mobilkameraer og selfiestenger å gjøre - alle fotograferer nå. Og alle publiserer bildene sine. Skrittet fra denne alminneliggjøringen av fotomediet til det opphøyde «bildet» er pirrende. Folk ser på bilder med nytt blikk. Fotografier er blitt samleobjekter. Men de trenger et sted å samles og utstilles.

Det fotointeresserte publikum trenger også et sted å samles, ettersom «Norsk museum for fotografi - Preus fotomuseum» befinner seg utenfor allfarvei på Karljohansvern i utkanten av Horten. Besøkstallet er knappe 12000 i året. Det er sjokkerende lite, når man vet hvilket potensial et veldrevet fotomuseum kan ha. Til sammenlikning har «Fotografiska» i Stockholm 500000 besøkende i året.

«Fotografiska» er blitt en publikumsmagnet, faktisk en av Stockholms best besøkte severdigheter. Det åpnet i mai 2010, i et gammelt tollhus i jugendstil fra 1910. På Stadsgårdskajen i gåavstand fra Slussen og med utsikt over Saltsjön, finnes det 5500 kvadratmeter med fotokunst. Brødrene Jan og Per Broman har hatt eventyrlig suksess med museet som er privatfinansiert, i utgangspunkt med 70 pst. fra billettinntekter og 30 pst. i støtte fra private foretak. 20-25 utstillinger i året, mange av internasjonalt format, fyller huset med folk som kommer igjen og igjen. Med åpningstid fra tidlig morgen til 21 eller 23 på kvelden, og med en utsøkt restaurant, er museet blitt et hipt møtested i Stockholm.

Kan Norge få til noe liknende? Forutsetningen må være at man lar distriktspolitiske hensyn fare og driver kulturpolitikk i stedet. Preus fotomuseum har både ambisjoner, samling og en dyktig stab, men beliggenheten er en hemsko. Mens Oslo bygger nytt Munchmuseum, nytt Deichmanske bibliotek, nytt Nasjonalmuseum, nytt Kunstindustrimuseum m.m., blir en rekke museumsbygg liggende tomme. Et fotomuseum i et av de fraflyttede signalbyggene burde være selvsagt. Ideen er verken ny eller oppsiktsvekkende. Stiftelsen Se og Foto-Norge har dannet Fotografihuset AS med tanke på å etablere et nytt fotomuseum i Oslo. Flere private interesser, Fritt Ord og Oslo kommune støtter initiativet. Et raskt blikk på Oslos utstillingstilbud akkurat nå tilsier at både tilbudet og etterspørselen er til stede for mer foto.

Idag, på kvinnedagen, åpner Ninas Strands foto- og videoprosjekt «Vi reiser for å finne mormor» på Flytogterminalen på Oslo S. Samme dag åpner utstillingen «Image» på Nasjonalbiblioteket der fotografen Morten Krogvold bidrar med 30 utvalgte portretter av samtidsforfattere. Vil man se en virkelig eksklusiv samling på norske hender, er Munch-museet stedet nå for Robert Mapplethorpes fotografier. Og fredag utdeles Årets Bilde.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer