Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et vinter-OL på leirgrunn

Sett utenfra er Sotsji-OL foreløpig blitt alt annet enn en fest.

VENTER PÅ OL: Med vinterleker i en subtropisk badeby er det meste mulig. Foreløpis er selve idrettsfesten druknet i en nyhetsstrøm om varslete selvmordsbombere, homoboikott, elendige forhold for innleide OL-arbeiderne, bestikkelser, korrupsjon, leirras, snøskred mm. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VENTER PÅ OL: Med vinterleker i en subtropisk badeby er det meste mulig. Foreløpis er selve idrettsfesten druknet i en nyhetsstrøm om varslete selvmordsbombere, homoboikott, elendige forhold for innleide OL-arbeiderne, bestikkelser, korrupsjon, leirras, snøskred mm. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOEN DAGER før OL-start ble den russiske skiskytterkometen Irina Starykh avslørt for dopingbruk:
- Dette kom som en overraskelse på meg, sa Irina, i den grad enda en avsløring om juks i russisk eliteidrett kan forbause noen. Men ellers skal ingen bli overrasket om Sotsji-OL ikke blir helt som vanlig. Med vinterleker i en subtropisk badeby er det meste mulig selv uten dop. Foreløpig er selve idrettsfesten forsvunnet i en nyhetsstrøm om varslete selvmordsbombere, homoboikott, elendige forhold for innleide OL-arbeiderne, bestikkelser, korrupsjon, leirras, snøskred, pluss plutselige forskyvninger i olympiabakken som gjør at det kanskje ikke holder for Anders Bardal og de andre hopperne å treffe perfekt på hoppkanten. Spørsmålet er heller hvor unnarennet er blitt av mens de ennå var i svevet.

DEN LEIRETE GRUNNEN og de ukontrollerbare rystelsene i jorda har fått nybygde OL-anlegg til å bevege seg på egen hånd. Sist vinter ruslet et heisehus ved alpinløypa flere meter, og den nevnte hoppbakken er altså på tur hele tida. Millimeter for millimeter kryper den nedover, med gode geologiske muligheter for å ta et ekstra hopp i anledning vinterens olympiske begivenhet.Det uregjerlige underlaget er mye av grunnen til at de totale utgiftene nå har passert 300 milliarder kroner. Motorveien og toglinja opp til det nye alpinsenteret i fjellene bak Sotsji er blitt forankret i fast grunn med lange sementpåler gjennom leirlaget. Det har vært en kostbar og farlig jobb utført av fremmedarbeidere på tvilsomme kontrakter. Til nå har 25 arbeidere mistet livet.
Rystelsene merkes også over bakken. Nå forteller ABC News historien om hvordan den globale narkokongen Gafur Rakhimov ble hyllet av russerne for hvordan han i 2007 fikset nok asiatiske stemmer i IOC til å gi Sotsji lekene. Underveis har de ulike betalingene fortsatt. Det meste av anleggsarbeidene er ledet av det statlige byrået Olympstroy. Etter at budsjettet startet på 40 milliarder kroner for så å gå på sprekk etter sprekk, er fire toppsjefer sparket. Den feilslåtte budsjettstyringen er likevel unndratt parlamentarisk kontroll. Putins krets kontrollerer det hele. Barndomskameraten Arkady Rotenberg har fått Sotsji-arbeider som er større enn totalutgiftene til Vancouver-OL, mens en annen kompis og gammel KGB-sjef, jernbanedirektør Vladimir Yakunin, ble tildelt en fet veikontrakt.

DISSE GRUMSETE LINJENE mellom gamle venner og ny korrupsjon, er bakgrunnen for dokumentaren «Putins leker». Rett før premieren ble filmens regissør tilbudt seks millioner kroner for å droppe prosjektet. Det var et ganske passende tilbud ettersom dokumentaren nettopp handler om hva som kreves av svarte penger for å få være med på den olympiske moroa. Et av sannhetsvitnene er en flyktet eiendomsmagnat fra Sotsji som lenge betalte sin personlige ekstraskatt til mellommenn fra Olympstrov, før en av dem bemerket:
- Hva om vi setter mellomlegget til 50 %? Det var da eiendomsmagnaten nektet å være med og rømte byen under trusler om å bli «druknet i blod».
I Sotsji har fortellingen om «Bukken og havresekken» egne kapitler om det meste. Tidligere i vinter måtte Verdens Antidoping byrå (WADA) true med stengning av den russiske dopingkontrollen for å få inn uavhengige kontrollører på laboratoriet.
Russisk idrett har slitt med et elendig dopingrykte i flere tiår, og er landet med flest avslørte langrennsløpere og skiskyttere. Nye avsløringer i egne leker ville ha vært pinlig, men selv den trusselen var altså ikke nok til å få opp standarden i deres egen olympiatropp. Irina Staryk måtte dra hjem rett fra den siste samlingen.

DERIMOT HJALP DET at Putin selv besøkte Sotsji med beskjed til de frammøtte byggearbeiderne om at både nyttår og julefeiring midt i januar var avlyst i 2014. Det eneste som gjaldt var å bli ferdig i tide til gjestene kommer.
Apropos gjestene; de begynner også å bli vel frekke. Verken Frankrike eller Tyskland sender sine presidenter, og Obama takket nei uten noen grunn. Nå sender USA i stedet en OL-delegasjon med kjente homoaktivister som tennisstjernen Billie Jean King for å minne russerne om hvordan de foreløpig har surret til sitt eget OL. Eller som talsmannen for Det hvite hus sa i forbindelse med nyheten om at presidenten uteblir: - Delegasjonen representerer den ulikheten som nettopp er USA.
Obama selv gikk et steg videre:
- Jeg håper en åpen lesbisk eller homofil vinner en medalje. Det vil stoppe de holdningene vi ser her.
Og kanskje utløse enda et russisk skred?

Hele Norges coronakart