PRESTISJE: Kunstkritikker i Dagbladet, Arve Rød, omtaler avtalen med Hagen som en stor prestisje for Audun Eckhoff. Her er Eckhoff sammen med styreleder Svein Aaser . Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
PRESTISJE: Kunstkritikker i Dagbladet, Arve Rød, omtaler avtalen med Hagen som en stor prestisje for Audun Eckhoff. Her er Eckhoff sammen med styreleder Svein Aaser . Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

- Et voldsomt prestisjenederlag

Hagens brudd med Nasjonalmuseet omtales som et stort prestisjenederlag. 

(Dagbladet): - Hvis samarbeidet med Stein Erik Hagen avsluttes mister Nasjonalmuseet tilgangen på Norges største private kunstsamling, og dette er dramatisk med tanke på kvaliteten på samlinga, sier kunstkritiker i Dagbladet, Arve Rød.

I dag kom nyheten om at Hagen ønsker å avslutte sitt samarbeid med Nasjonalmuseet, etter at hans selskap Canica i våres inngikk en avtale med Nasjonalmuseet om å stille ut Hagens kunstsamling.

Det var Aftenposten som først meldte om saken.

- Voldsomt prestisjenederlag

Rød omtaler avtalen med Hagen som en stor prestige for Audun Ekchoff, direktør ved Nasjonalmuseet.

- Samarbeidet med Hagen var en fjær i hatten for Eckhoff, og jeg kan tenke meg at det er et voldsomt prestisjenederlag hvis samarbeidet nå avsluttes.

I juli sa kurator Steinar Gjessing at det ikke er plass til samlingen i det nye museet på Vestbanen, og at det derfor ikke er liv laga for et samarbeid.

- Jeg føler meg misbrukt

Avtalen skulle blant annet omfatte en plan om utstilling i Nasjonalgalleriet i 2017 og samarbeid om visning av utvalg fra Canicas kunstsamling i den faste samlingen i det nye Nasjonalmuseet.

Hagen sier til Aftenposten at han føler seg misbrukt.

- Jeg føler at jeg og Canica-samlingen blir misbrukt i et spill om hva som skal skje videre med Nasjonalgalleriet og det vil jeg ikke. Jeg gidder ikke mer nå. Vi får ta en pause til Stortinget har behandlet saken om framtidig bruk av galleriet, sier Hagen i dag til Aftenposten.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Audun Eckhoff i kveld.