Et vondt mesterstykke

Mest påtrengende i Merethe Lindstrøms bok er beskrivelsen av «oppdragelsesanstalten Stenøy, eller Bastøy, i mellomkrigstiden: En oppbevaringssentral for «forvorpne» gutter i Vergerådets regi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eller en tidlig form for konsentrasjonsleir, bygget på tukt og formaning, straffearbeid, lite mat, kalde dusjer, hver og en utstyrt med nummer, ikke navn. Ifølge bestyreren, eller rekor T.D. Anger, er målet å drive guttene til botferdighet. «De sjelsfordervede», som han kaller klientellet sitt, må jakte på løgnene i livet.

Sadister

Forteller så langt er et av ofrene, Kai Christian, som snakker med sin egen stemme. Hans synderegister er at han har mistet sin far under tragiske omstendigheter og hater sin stefar, bonden Larsen. Hatet ytrer seg på forskjellige måter. Stundevis skulker han skolen, napper penger fra stefaren, røker sigarer, drikker brennevin, nokså tilfeldige protestholdninger, som ingen tar seg bryet med å finne ut av. Og han havner helt uforberedt på Stenøy, uten å kjenne spilleregler, under kontinuerlig oppsyn av mer og mindre sadistiske betjenter. En elendighetsbeskrivelse det gjør vondt å lese.

Den andre fortelleren er Johannes Vidnes, en ikke mindre uforberedt lærer, en drømmer, en naiv, livsfjern mann, som først fester seg ved stedets «ustanselige og vedvarende lydløshet». Kanskje har en slags venn, Martin, rett når han hevder at Johannes har et problem, at han ikke kan utstå seg selv og derfor heller ikke kan utstå andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer