Et yrke som alle andre?

Selv når prostitusjonen er avkledd for menneskehandel og utnyttelse, har den en kjerne som utfordrer rotfestede forestillinger om mennesket.

DÅRLIG MAGEFØLELSE: - Hvorfor må det eksistere ett eneste gullargument mot prostitusjon? spør artikkelforfatteren. Selv hadde hun ikke ønsket at et eget barn skulle velge dette som yrkesvei. Foto: Jacques Hvistendahl
DÅRLIG MAGEFØLELSE: - Hvorfor må det eksistere ett eneste gullargument mot prostitusjon? spør artikkelforfatteren. Selv hadde hun ikke ønsket at et eget barn skulle velge dette som yrkesvei. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITISKE IDEER: «Hva hadde du følt om din hypotetiske datter fortalte deg at hun har valgt prostitusjon som levebrød?» spurte jeg en kompis. Minuttene forut for spørsmålet hadde han argumentert godt mot sexkjøpsloven, berettiget kritisert den norske prostitusjonsdebatten og langt på vei forsøkt å likestille sexarbeid med annet lønnsarbeid. Spørsmålet mitt brøt med argumentasjonsrekkens flyt. Han konstaterte at han hadde akseptert sine hypotetiske barns karrierevalg, men følelsene han hadde opplevd som far ble ikke videre utbrodert.

Hos meg hadde blodtilførselen til hjernen brått sunket om mitt hypotetiske barn fortalte meg at hun, eller han, ønsket å tjene penger ved å utføre seksuelle tjenester for fremmede. Jeg mistenker at mange, uavhengig av posisjon i prostitusjonsdebatten, føler det samme. Prostitusjon rokker ved inngrodde forestillinger om mennesket, mellommenneskelige relasjoner og hva som konstituerer et «verdig» arbeid. En god innvending er at en pasifist hadde gjennomgått en liknende fysisk reaksjon om datteren fortalte om sine militære aspirasjoner. Det er mulig at denne sidestillingen bekrefter det liberalistiske mantraet om at motstanden mot prostitusjon bunner i kulturelt betingede ideer om seksualitet. Men kan man egentlig avfeie motviljen som bakgrunnsstråling etter årtusener med strikt seksualmoral?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer