DEBATT

Etablissementets tragedie

Bernie Sanders var motgiften mot Trump.

BURDE GÅTT FOR BERNIE: Tilhengere av Bernie Sanders protesterer mot Hillary Clinton under demokratenes landsmøte i Philadelphia i sommer. - Kandidater som Bernie Sanders er motgiften til høyrepopulister, skriver Reidar Strisland. Foto: REUTERS/Mark Kauzlarich
BURDE GÅTT FOR BERNIE: Tilhengere av Bernie Sanders protesterer mot Hillary Clinton under demokratenes landsmøte i Philadelphia i sommer. - Kandidater som Bernie Sanders er motgiften til høyrepopulister, skriver Reidar Strisland. Foto: REUTERS/Mark Kauzlarich Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter uker med ekspertanalyser som har lovet Hillary Clinton-seier, ble jeg til slutt overbevist. Det skulle jeg aldri ha blitt. Tingenes tilstand i USA er ikke bra. Amerikanerne leter etter løsninger. De vil ha en ny økonomisk politikk. Clinton og resten av etablissementet har på ingen måte lyttet til folkedypet. De har trodd de kan vinne med sin same procedure as last year, same procedure as every year-politikk. Men slik gikk det ikke.

Clinton har helt siden starten vært en kandidat som sto dårlig mot Trump. Hun var elitenes kandidat. Hun holdt hemmelige taler for de store bankene. Hun tok donasjoner fra storkapitalen. Hun støttet frihandelsavtalene som sendte millioner av jobber ut av USA. Hun støttet Irak-krigen. Alle sentrale temaer i årets valgkamp.

I primærvalget klarte hun som storfavoritt såvidt å slå Bernie Sanders. Mot tidenes underdog fikk hun kun 54 prosent av landsmøtedelegatene. Og hun gjorde det ikke uten å jukse. Wikileaks har lekket en rekke e-poster som viste at tidligere CNN-ekspert, og nåværende leder i Demokratene Donna Brazile lekket spørsmål etter spørsmål til Clinton i forkant av debattene. De tok hun i mot med glede. Slik kunne hun forberede ultimate svar. Sanders hadde derimot ingen anelse om hvilke spørsmål som kunne dukke opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer